Isis-äitejä ja -lapsia tuotiin jälleen salaa Suomeen. Suojelupoliisin jo aiemmin antama arvio viime vuodelta Isis-taistelijoiden lasten potentiaalisesta turvallisuusuhasta ja nyt antama arvio Suomeen tuoduista Isis-naisten aiheuttamasta terrorismin uhasta on otettava vakavasti. – Suojelupoliisi varoittaa vain, jos on olemassa todellinen turvallisuuteen liittyvä uhka. Hallituksen on kuunneltava tarkalla korvalla Supon arvioita tilanteesta. Nyt näyttää siltä, että hallitusta kiinnostaa enemmän isisläisten oikeudet kuin suomalaisten turvallisuus, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen.

Suomi toteutti nyt ensimmäistä kertaa Isis-äitien kotiutusoperaation. Tätä ennen ulkoministeriö oli hakenut al-Holista vain kaksi orpolasta.

– Jo kesäkuun viranomaislausunnoista pystyi päättelemään, että Suomi valmistautui myös Isis-äitien vastaanottoon, vaikka hallitus ei virallisesti kertonut päätöksestään, Olli Immonen kirjoittaa Facebookissa.

Supon viestintäasiantuntija Minna Passi totesi Helsingin Sanomien haastattelussa jo viime kesäkuussa (25.6.), että turvallisuusuhka liittyy erityisesti leiriltä palaaviin aikuisiin.

– Supo piti tuolloin todennäköisenä, että Suomeen saapuvat Isis-naiset verkostoituvat maassamme jo toimivan jihadistisen verkoston kanssa. Supo toisti saman asian Helsingin Sanomissa eilen (20.12.). Al-Holin leirillä olevat naiset lisäävät Suomeen kohdistuvaa terrorismin uhkaa. Suoran toiminnan lisäksi leiriltä palaavat henkilöt voivat vaikuttaa välillisesti islamististen terroristiliikkeiden ja -verkostojen toimintaan. He voivat esimerkiksi rekrytoida uusia ihmisiä mukaan jihadistiseen toimintaan, Immonen painottaa.

Kasvattavat jihadisteja

Yksi palanneista naisista on kirjoittanut aikaisemmin Twitteriin Isisin ideologiaa tukevia kommentteja. Niissä muun muassa ylistetään Isisin veritekoja.

– On yleisesti tiedossa, että Isisin riveissä toimineiden naisten päätehtävänä on ollut uusien jihadistien kasvattaminen. Naisilla on supon arvion mukaan ollut myös keskeinen rooli jesidivähemmistöön kuuluvien naisten ja lasten orjuuttamisessa.

– Isis-lapset ovat olleet konfliktialueella erittäin vaikeissa oloissa. Lapset ovat altistuneet alueella väkivallalle ja islamistiselle propagandalle. Heidän integroiminensa Suomeen on äärimmäisen vaikeaa. Jos se epäonnistuu, aiheutuu tästä yhteiskunnallemme valtava turvallisuusuhka, Immonen toteaa.

Suhmuroitu ja salattu operaatio

Immosen mielestä on käsittämätöntä, ettei terroristijärjestön toimintaan osallistuneita Isis-äitejä ole vielä saatettu Suomessa rikosprosessin kohteeksi toisin kuin Saksassa tehtiin.

– Syyriasta suomalaisten kanssa yhtä aikaa palautettu Isis-nainen pidätettiin välittömästi hänen saavuttuaan maahan Frankfurtin lentokentällä. Häntä syytetään terroristijärjestöön kuulumisesta ja osallisuudesta ihmisyyden vastaisiin rikoksiin.

– Nyt näyttää siltä, että Suomen hallitus ja viranomaiset asettavat suomalaiset vaaraan tällä täysin naivilla toiminnallaan. Lisäksi koko operaatio tehtiin taas suhmuroiden, salassa kansalta ja oppositiolta. Juoni paljastui vasta, kun kansan turvallisuuden vaarantava operaatio oli suoritettu loppuun, eikä siihen voida enää vaikuttaa.

Eristettävä yhteiskunnasta

Suomen kannalta vastuullisin tapa toimia olisi Immosen mielestä pyrkiä estämään vierastaistelijoiden paluu perheineen Suomeen. Esimerkiksi Britannia otti aiemmin vastaan vain orpolapsia, joiden vanhemmat olivat vieneet heidät Syyriaan. Lisäksi brittiviranomaiset ovat vieneet kansalaisuuksia pois aikuisilta isisläisiltä vaikeuttaen näin heidän paluutaan maahan. Ranska puolestaan linjasi ottavansa takaisin vain orpolapsia.

– Terroristiryhmään kuuluminen ja toimintaan osallistuminen on kriminalisoitava Suomen rikoslaissa mahdollisimman nopeasti. Myös terroristien perheenjäsenet ja elinkumppanit on saatava rikosoikeudelliseen vastuuseen, jos he ovat oleskelleet terroristiseen toimintaan tarkoitetuilla alueilla, Immonen vaatii.

– Julmuuksiin syyllistyneet henkilöt on saatava vastuuseen teoistaan, ja heidät on eristettävä yhteiskunnasta. Isisin toimintaan osallistuneilta kaksoiskansalaisilta on puolestaan otettava Suomen kansalaisuus pois. Lasten erottaminen Isis-vanhemmistaan on perusteltua lastensuojelun näkökulmasta. On vastuutonta viedä lapset keskelle sotaa ja julmuuksia. Huostaanotolla ehkäistään myös radikalisoitumista.

Suomalaisia suojeltava

Immonen muistuttaa, että leirillä olevat ja sieltä tulevat henkilöt ovat potentiaalisia käveleviä aikapommeja.

– Vaarana on, että Euroopassa tullaan näkemään tulevaisuudessa myös sellaisia jihadistisia terrori-iskuja, joiden tekijöiden joukossa on Isis-veteraaneja.

– Leiriltä Suomeen saapuneita henkilöitä on valvottava tarkkaan. Heitä ei saa päästää liikkumaan missään ilman valvontaa. Hallituksen on välittömästi tehtävä kaikkensa, jotta Suomi voi vastata vierastaistelijoiden ja heidän perheenjäsentensä aiheuttamaan uuteen uhkaan. Suomalaisia on suojeltava terrorismilta ja islamistiselta radikalismilta, Immonen vaatii.

SUOMEN UUTISET