

LEHTIKUVA
Mäkynen ihmettelee hallituksen tärkeysjärjestystä: ”Suomalaisia jumissa ulkomailla, mitä tekee hallitus?”
Perussuomalaisten kansanedustaja Jukka Mäkynen on jättänyt ulkoministeri Pekka Haaviston vastattavaksi kirjallisen kysymyksen ulkomailla olevien suomalaisten kotiuttamisesta Suomeen. Mäkynen ihmettelee, miksei ulkoministerillä näytä olevan samanlaista intoa koronarajoitusten takia ulkomaille jumiin jääneiden lainkuuliaisten Suomen kansalaisten auttamiseksi kuin Isis-perheiden pelastamiseksi al-Holin vankileiriltä.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tiedotti perjantaina 8.1.2021, että se keskeyttää Britanniasta Suomeen saapuvan matkustajalentoliikenteen ajalle 11.1.2021-18.1.2021. Britanniassa on edelleen jumissa suomalaisia lentokiellon takia. Joukossa on myös ilman vanhempiaan matkustavia alaikäisiä suomalaisia lapsia.
– Nämä lapset ovat käsittääkseni tavallisia suomalaisia lapsia, esimerkiksi 17-vuotias vaihto-oppilas. Ulkoministeriöstä on todettu, että suomalaisilla on perustuslaillinen oikeus palata kotimaahansa. Suomella tulisi olla vastaavien tilanteiden varalle valmiussuunnitelma, jossa ulkomaille jääneitä alaikäisiä suomalaisia lapsia pystytään kotiuttamaan mahdollisimman nopealla aikataululla, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Jukka Mäkynen.
Hallituksen luotava selkeät toimintalinjat
Tarvittaessa Suomen on Mäkysen mielestä pystyttävä käyttämään lasten kotiuttamiseen esimerkiksi puolustusvoimien omaa kalustoa. Toinen varteenotettava vaihtoehto on se, että valtio vuokraa yksityisiltä lentoyhtiöiltä lentokoneet, jolloin suomalaiset saataisiin kotiutettua ulkomailta nopeasti vastaavissa tilanteissa. Lentokoneet ja merialukset ovat tehokas tapa kotiuttaa suomalaisia erilaisissa kriisitilanteissa.
– Hallituksen tulee luoda selkeät toimintalinjat sille, miten suomalaisten kotiutukset ulkomailta hoidetaan. Vastaavia tilanteita voi syntyä lähiaikoina lisää, jolloin on erittäin tärkeää, että hallitus pystyy tekemään nopeat toimenpiteet ulkomailla olevien suomalaisten kotiuttamiseksi, Mäkynen linjaa.
Asioiden tärkeysjärjestys oudoksuttaa
Mäkynen ihmettelee hallituksen tärkeysjärjestystä silloin, kun ulkomailla on suomalaisia jumissa:
– Ulkoministeri Pekka Haaviston piti saada hinnalla millä hyvänsä vapaaehtoisesti ulkomaille terroristiseen toimintaan lähteneitä Suomen kansalaisia takaisin Suomeen. Ulkoministerillä ei näytä olevan samanlaista virkaintoisuutta silloin, kun lainkuuliaiset suomalaiset jäävät jumiin ulkomaille koronarajoitusten vuoksi.
– Täytyy vain ihmetellä, onko hallitus näin välinpitämätön silloin kun on tosi kyseessä ja viattomia lapsia joutuu virumaan ulkomailla vailla tietoa siitä, milloin Suomi aikoo kotiuttaa heidät. Herää myös perusteltu kysymys siitä, että rikotaanko tässä jo perustuslakia, kun keinoja suomalaisten kotiuttamiseen olisi, mutta hallitus ei ilmeisesti aio niitä käyttää?
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- koronarajoitukset matkustusrajoitukset Al-Holin leiri kirjallinen kysymys Pekka Haavisto Jukka Mäkynen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Isis-naisten kotiuttaminen hallituksen mukaan välttämätöntä – Purra: Miksi Suomi ei onnistu siinä, missä muut maat onnistuvat?

Ranska ottaa Isis-leiriltä vain lapsia – äidit jäävät vastaamaan rikoksistaan

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Ministerit kiersivät kysymykset Haaviston asemasta

Meri: Al-Holin matkakustannukset lankeavat suomalaisten maksettavaksi

Mäkynen: Kaatumisharjoittelu lisättävä koulujen opetussuunnitelmiin – kaatumisten ja liukastumisten kustannukset valtavia
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.