Tanska myönsi turvapaikan 600 henkilölle vuonna 2020. Luku on uutistoimisto Ritzaun mukaan pienin sitten vuoden 1992. Maahanmuuttoministeri on tyytyväinen tilanteeseen, mutta sosialidemokraattisen pääministerin mielestä kirittävää on vielä.

-Tämä tarkoittaa sitä, että yhä harvemmalle täytyy löytää katto pään päälle, eikä lääkärin tai työvoimatoimiston apuakaan tarvita enää niin usein, kommentoi maahanmuuttoministeri Mattias Tesfaye.

Turvapaikkaa haki Tanskasta viime vuonna vain 1 547 henkilöä. Historiallisen alhaista lukua ei selitä pelkästään pandemia, vaan syynsä on Tesfayen mukaan myös tiukalla maahanmuuttopolitiikalla. Viesti on mennyt perille.

Tanskan tavoitteena nollalinja

Pääministeri Mette Frederiksen lisäsi aiemmin tammikuussa pökköä pesään ilmoittamalla, että hallituksen tavoite on pyöreät nolla turvapaikanhakijaa.

-Meidän täytyy pitää huolta siitä, ettei maahamme tule liikaa väkeä, sillä silloin kadotamme kykymme pitää yhtä. Tilanne on jo nyt haasteellinen, pääministeri sanoi.

Turvapaikanhakijoiden määrät ovat eri syistä johtuen laskeneet myös muissa Pohjoismaissa. Ruotsi myönsi viime vuonna turvapaikan 7 189 henkilölle, päälle tulevat vielä 3 220 kiintiöpakolaista. Suomeen jätettiin 1 275 ensisijaista turvapaikkahakemusta ja uusintahakemuksia oli 1 934. Turvapaikkapäätöksistä 44 prosenttia oli myönteisiä.

Maahanmuuttovirasto teki Suomessa vuonna 2020 yhteensä 122 533 päätöstä, jotka koskivat oleskelulupaa, kansainvälistä suojelua, kansalaisuutta ja maasta poistamista.

SUOMEN UUTISET

SUOMEN UUTISET