Tanskan entinen maahanmuuttoministeri on joutumassa ministerisyytteeseen, koska hän määräsi, että alaikäiset vaimot on majoitettava turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksissa erilleen miehistään. Tavoitteena oli suojella lapsiavioliittoon mahdollisesti pakotettuja tyttöjä.

Syytteeseen joutuva Inger Støjberg toimi Tanskan maahanmuutto- ja integraatioministerinä vuosina 2015-19. Vuonna 2016 hän antoi määräyksen, että turvapaikkaa hakevat avioparit on majoitettava erilleen, jos jompi kumpi heistä on alle 18-vuotias. Määräyksen mukaisesti kaikkiaan 23 avioparia majoitettiin erilleen toisistaan.

Nyt Støjberg on joutumassa ministerisyytteeseen asiasta, kertoo Euronews. Kyseessä on vasta kuudes kerta Tanskan historiassa, kun ministeri asetetaan virkasyytteeseen. Vain kahdelle ministerille on tullut tuomio. Toinen heistä oli oikeusministeri Erik Ninn-Hansen, joka sai vuonna 1995 ehdollisen vankeustuomion, koska oli estänyt tamilipakolaisten perheenyhdistämiset.

Halusi suojella lapsia

Tanskan eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan ministeri Støjbergin antama määräys erottaa avioparit oli laiton, koska siinä ei annettu viranomaisille mahdollisuutta tapauskohtaiseen harkintaan. Inger Støjberg itse kiistää tehneensä mitään laitonta ja sanoo antaneensa maahanmuuttoviraston edustajalle suullisen ohjeen, joka mahdollisti tapauskohtaisen harkinnan.

Støjberg vetoaa siihen, että hänen tarkoituksensa oli suojella lapsia ja estää mahdollisesti pakkoavioliiton uhreiksi joutuneiden lapsimorsiamien hyväksikäytön jatkuminen. Jos Støjberg todetaan syylliseksi, hän voi saada sakkoja tai korkeintaan kaksi vuotta vankeutta.

Erilleen majoitettu aviopari sai korvauksia

Tanskan valtio on joutunut maksamaan korvauksia ainakin yhdelle Støjbergin määräyksen perusteella erilleen asumaan laitetulle pariskunnalle, kertoo Tanskan TV2. Kyseessä oli Syyriasta tullut turvapaikanhakijapariskunta: 17-vuotias vaimo ja 26-vuotias mies.

Kööpenhaminen käräjäoikeus määräsi valtion maksamaan korvauksena 10 000 kruunua molemmille aviopuolisoille. Lisäksi valtio joutui korvaamaan heidän 73 000 kruunun oikeudenkäyntikulunsa.

Støjbergin tiukka linja johti ministerisyytteeseen

Ministerisyytteen nostamisella oli tällä kertaa harvinaisen laaja kannatus Tanskan eduskunnassa, sillä jopa useimmat Støjbergin oman Venstre-liberaalipuolueen kansanedustajat kannattivat hänen asettamistaan syytteeseen, kertoo Altinget-nettilehti. Støjberg pitää tätä tietenkin suurena epäluottamuslauseena oman puolueensa väeltä.

Vain kaksi pienpuoluetta asettui ministerisyytettä vastaan. Maahanmuuttokriittinen Tanskan kansanpuolue (Dansk Folkeparti) ja Uusi oikeisto (Nye Borgerlige) eivät olisi asettaneet Støjbergiä syytteeseen.

Maahanmuuttoministerinä toimiessaan Inger Støjberg tunnettiin tiukasta linjastaan. Hänen aikanaan säädettiin muun muassa laki, että turvapaikanhakijoiden on luovuttava käteisrahoistaan ja arvoesineistään vastaanottokeskuksessa oleskelunsa kustantamiseksi. Myös karkotuspäätöksen toimeenpanoa odottavien turvapaikanhakijoiden majoittaminen Lindholmin saarelle oli Støjbergin ajatus.

SUOMEN UUTISET