Lapsiavioliittoja pidetään usein kehitysmaiden ongelmana. Kuitenkin jopa Saksassa sadat nuoret tytöt elävät lapsivaimoina. Lapsiavioliittojen vastainen laki ei auta, koska sitä ei valvota. Viranomaiset ovat voimattomia maahanmuuttajayhteisöjen omien sääntöjen ja tapojen edessä.

Sadat nuoret tytöt elävät Saksassa lapsivaimoina, usein omien vanhempiensa pakottamina, kertoo Focus-lehti. Viranomaiset puuttuvat asiaan vain hyvin harvoissa tapauksissa, vaikka Saksassa astui jo vuonna 2017 voimaan laki, joka säädettiin nimenomaan suojelemaan tyttöjä ja naisia pakkoavioliitoilta.

Lapsiavioliittojen vastainen laki määrää, että ehdoton alaraja avioliiton solmimiselle on 18-vuotta. Laki määrää myös, että ulkomailla solmitut avioliitot, joissa toinen tai molemmat osapuolet ovat 16-17-vuotiaita on mitätöitävä oikeudessa. Sitä nuorempien ulkomailla solmimat avioliitot ovat lähtökohtaisesti pätemättömiä Saksassa.

– Näitä säädöksiä ei ole käytännössä pantu toimeen, koska viranomaiset eivät tiedä, miten sen tekisivät, kertoo asiaa tutkineen Terre des Femmes -järjestön Monika Michell.

Tutkimus: ainakin 813 lapsiavioliittoa

Naisoikeusjärjestön tekemän tutkimuksen tulos oli järkyttävä: Saksassa on solmittu uuden lain voimaantulon jälkeen vuosina 2017-19 ainakin 813 lapsiavioliittoa. Näistä vain kymmenkunta mitätöitiin viranomaisten toimesta.

Oikeusministeriön mukaan lain voimassaoloaikana lapsiavioliiton mitätöintiä on vaadittu 104 tapauksessa, joista vain 11 tapauksessa avioliitto on mitätöity tuomioistuimessa.

Terre des Femmes -järjestön mukaan lapsiavioliittoja solmitaan viranomaisten tietämättä maahanmuuttajayhteisöjen sisällä. Avioliittoon ei kaivata Saksan viranomaisten vahvistusta, vaan aviolupaukset annetaan oman yhteisön edustajien edessä. Sen jälkeen lapsivaimo on miehensä omaisuutta ja hänet viedään miehen asuntoon. Usein myös koulunkäynti loppuu siihen.

Lapsiavioliitto tulee usein julki vasta sitten, kun lapsivaimo synnyttää oman lapsen. Monet lapsiavioliitot on solmittu ulkomailla ja tytöt ovat tietämättömiä oikeuksistaan Saksassa.

Lähes kaikki maahanmuuttajatyttöjä

Käytännössä kaikki alaikäisenä avioliiton solmineet ovat maahanmuuttajataustaisia tyttöjä. Useimmat ovat Syyrian, Irakin ja Afghanistanin kaltaisista maista, mutta joukossa on myös turkkilaisia ja jopa EU-maa Bulgarian kansalaisia.

Tytöt enemmän tai vähemmän pakotetaan solmimaan vanhempien haluama avioliitto, jopa väkivallalla tai tappamisella uhkaamalla, naisjärjestön asiantuntija kertoo. Kotoa pakeneminenkaan ei ole helppo vaihtoehto, sillä tytöt tietävät, että siinä tapauksesta joku heidän nuoremmista sisaristaan joutuu täyttämään vanhempien antaman avioliittolupauksen.

Väkivallan uhka on voimassa myös, jos tyttö häpäisee sukunsa kunnian jättämällä hänelle määrätyn miehen. Siksi monet tytöt ovat valmiita virallistamaan epävirallisen avioliittonsa heti 18-vuotta täytettyään.

Suomessa imaami vihki 13-vuotiaan

Suomessakin avioliiton solmimisen alaikäraja on nykyään 18 vuotta. Aiemmin alaikäiset saattoivat mennä naimisiin poikkeusluvalla, mutta tämä kumottiin vuonna 2019 avioliittolakia muutettaessa. Ylen mukaan myös Ruotsi, Norja ja Tanska ovat kieltäneet alaikäisten avioliitot.

Vuonna 2009 Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Khodr Chehab kertoi vihkineensä 14-vuotiaan muslimitytön avioliittoon Helsingissä vuonna 1996. Sulhanen oli 20-vuotias.

– Miksei 13 vuotta voisi olla hyvä avioitumisikä? Täälläkin on lain mukaan silloin sallittua mennä sänkyyn. On parempi mennä naimisiin, Khodr sanoi Aamulehden haastattelussa.

Myöhemmin imaami Chehab yritti perua puheitaan alaikäisen vihkimistä koskien. Hän väitti muistaneensa iän väärin. Aamulehti arvioi tuolloin, että Suomessa on satoja epävirallisia, pelkästään islamin lakeihin perustuvia avioliittoja, joista osassa vaimot ovat alaikäisiä.

SUOMEN UUTISET