Saksaan sisäministeriön mukaan massa on noin 1475 avioliiton solminutta alaikäistä, 361 heistä on alle 14-vuotiaita. Monet ovat tulleet maahan turvapaikka-aallon myötä. Asiasta kertoi saksalaislehti Zeit viime vuoden lopulla. Saksassa valmistellaan nyt lapsiavioliitot mitätöivää lakia, jossa alle 16-vuotiaiden avioliitot voitaisiin purkaa. Laki yritetään saada liittopäivien käsittelyyn vielä kevään aikana.

Nykyisin Saksassa voimassa olevan lain mukaan kahdeksantoistavuotiaat voivat mennä naimisiin. Yli 16-vuotiaat ovat voineet saada naimaluvan poikkeustilanteessa perheoikeuden päätöksellä.

Suomen Uutiset tiedusteli Maahanmuuttovirastolta tilastoa alle 16-vuotiaista avioituneista maahanmuuttajista tai turvapaikanhakijoista. Viraston tiedottaja Kaisa Härkisaarelta mukaan turvapaikka- että maahanmuuttoyksikössä todettiin, että tarkkaa arviota ei ole, mutta ilmiö on harvinainen.

– Puhutaan yksittäisistä tapauksista vuosittain, hän tarkentaa.

Maailmassa on 700 miljoonaa lapsimorsianta

Girls not brides -verkoston mukaan maailmassa elää yli 700 miljoonaa naista, jotka ovat avioituneet alle 18-vuotiaina.

Maailmalla lapsivaimoja otetaan usein kulttuureissa, joissa islam esiintyy tärkeässä roolissa. Useimpien maiden lainsäädäntö kieltää tämän – lukuunottamattamatta Saudi-Arabiaa ja Jemeniä, joissa naimaiälle ei ole alaikärajaa. Usein ikärajaa kuitenkin rikotaan maan lainsäädännöstä huolimatta. Hyvä esimerkki tästä on Irak, jossa naitetaan usein alaikäisiä tyttöjä. Näitä lapsivaimoja on vuoden 2015 jälkeen saapunut Eurooppaan, eritoten Saksaan.

Mitä islam kertoo lapsivaimoista?

– Sunnilaisen perimätiedon mukaan Muhammedin ollessa 50-vuotias, hän pyysi uskontoveriltaan Abu Bakrilta tämän 6-vuotiaan tyttären Aishan kättä. Aviosopimus solmittiin ja kolmen vuoden päästä Muhammed yhtyi lapsivaimoonsa, joka perimätiedon mukaan leikki vielä nukeilla, sanoo pastori, teologian maisteri Seppo S. Kosonen. Hän kertoo, että islamilaisissa maissa naimisiinmenoikä vaihtelee jopa alle 10-vuotiaasta 18-vuotiaaseen.

Historia, uskonto ja naisten oikeudet

Kosonen kertoo, että Koraanin tulkinta on naisia alentava. Kun profeetta Muhammed on kaikkien miesten esikuva, niin muidenkin tulee toimia samoin.

– Kristikunta on muuttunut vasta viime vuosisatoina ottamaan huomioon naisen oikeudet. Mies on siinäkin ollut vaimon pää, mutta on totta, että islam tulee näissä asioissa kaukana perässä. Johtuu ehkä myös siitä, että Raamattu on historiallinen, ihmisten kirjoittama kirja, kun taas Koraani on tullut taivaasta. Sitä ei saa arvostella, eikä tulkita omavaltaisesti ja valitettavan usein se ymmärretään kirjaimellisesti, hän päättää.

Lapsivaimojen ihmisoikeudet?

Viime aikoina on ollut suosittua esittää suuria tunteita aiheuttava uutisaihe “miten kerron lapselle” -otsikon avulla. Kesällä kyseltiin, miten lapselle tulisi kertoa Brexitistä? Loppuvuodesta tiedusteltiin puolestaan, miten Trumpista voi kertoa lapselle? Äskettäin samaisella kysymyslauseella viriteltiin eduskunnan kyselytunnilla kaksoiskansalaisuuskeskustelua.

Suomen Uutiset kysyi lapsivaimo-ilmiöstä valtio-oikeuden ja kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheininiltä ja Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutin johtajalta, professori Elina Pirjatanniemeltä.

Miten lapselle voi kertoa, että Mohammed otti kuusivuotiaan vaimon? Vertailun vuoksi: Jos raamatussa oltaisiin kerrottu, että Jeesus olisi ottanut lapsivaimon, ja että kristillistä uskoa tunnustavissa yhteisöissä esiintyisi yhä tätä pedofiilistä käyttäytymistä, miten näkisit tämän teon?

Professori Martin Scheinin:

Raamatussa, etenkin vanhassa testamentissa, on paljon karmaisevia kohtia joita ei lueta lapsille kotona tai koulussa. Ne ovat siellä ikään kuin paksun pölykerroksen alla. Mielestäni lapselle tulee kertoa, että sekä kristinuskon että islamin pyhissä teksteissä on vanhentuneita kohtia, joita ei nykyisin saa ottaa todesta. Pedofiliaa esiintyy monissa uskonnollisissa yhteisöissä ja valitettavan usein nimenomaan konservativisissa yhteisöissä, joiden jäsenten voi olla vaikea löytää avoimia tapoja ilmasta seksuaalisuuttaan. Pedofilia on aina rikos, syyllistyi siihen kuka hyvänsä.

Professori Elina Pirjatanniemi:

– En tunne Koraanin tekstiä kovin yksityiskohtaisesti, Raamatun teksti on tutumpi. Kummastakin löytyy joka tapauksessa yhtä ja toista, jota on lapsille, tai jopa aikuisille, vaikea selittää. Rehellisyyden nimissä: en pystyisi kuusivuotiaalle selittämään montaakaan asiaa Vanhasta Testamentistä parhain päin.

Juristina pidän päivänselvänä, että kumpikaan näistä kirjoista ei ole sellainen auktoriteetti, että sen nojalla saa loukata perus- ja ihmisoikeuksien ydintä. Lapsiavioliitot ovat lasten oikeuksien vastaisia – aivan ilmiselvästi – eikä niitä voi oikeusjärjestyksen silmissä oikeuttaa vedoten mihinkään uskonnolliseen auktoriteettiin. Uskonnonvapaus ei sekään ole rajaton. Uskonnonvapauteen vedoten ei voida perustella vakavia oikeudenloukkauksia. Lasten kohdalla tämä on erityisen tärkeää siksi, että lapset eivät yleensä voi valita sitä, mihin uskontoon he kuuluvat. Aikuisten kohdalla tilanne on erilainen, sillä he voivat suostua omien oikeuksiensa rajoittamiseen uskonnonvapauden sisällä. Uskonnonvapaus ei tältäkään osin oikeuta mihin tahansa, mutta suojan tarve on pienempi kuin lasten kohdalla.

Heli-Maria Wiik