Musliminaisen avioero voi koitua hankalaksi, jos erosta ei ole yksimielisyyttä. Imaami haluaa puumerkkinsä asiaan, vaikka muuten mentäisiin asuinmaan lain mukaan. Myös aviomiehen pitää hyväksyä tapahtunut todeksi, kertoo SVT.

Harvassa ovat Ruotsissa ne imaamit, jotka lähtevät ajamaan eroa, jos vain nainen tahtoo sitä. Tilanne on naiselle hankala, sillä muslimioikeuden mukaan hän on alkuperäisessä kotimaassaan edelleen naimissa, vaikka Ruotsin lakien mukaan hän on eronnut, Jos mies siis kieltäytyy eroamasta.

Miehellä kaikki valta

Islamilaisen oikeustradition mukaan miehellä on ehdoton oikeus ottaa avioero mutta nainen tarvitsee miehen luvan, kertoo SVT. Oikeusavustaja Ada Alak Malmöstä on auttanut seitsemää naista tilanteessa, jota hän kutsuu nimellä ”jäätynyt avioliitto”.

– Miehet hyödyntävät usein oikeuttaan. Nainen on tilanteessa rampa ankka, joka ei voi jatkaa elämäänsä vaikka menemällä uudestaan naimisiin. Jos nainen sitten matkustaa takaisin kotimaahansa, hän ei ehkä pääse sieltä enää pois, koska mies voi sen (siellä vielä voimassaolevan avioliiton nojalla) estää, Alak kertoo.

Imaameja uhkaillaan

Malmölainen imaami Adly Abu Hajar saa keskimäärin viisi anomusta viikossa avioeroa hakevilta naisilta. Hän on niitä harvoja, jotka auttavat naisia, vaikka aviomies kieltäytyy erosta.

– Monet imaamit pelkäävät aviomiesten uhkaa, siksi he lähettävät minulle tapauksia koko Euroopasta, imaami sanoo.

Erohaluttomat aviomiehet ovat uhkailleet useasti Adly Abu Hajeria. Hänen mielestään Ruotsi tarvitsee lainsäädännön, jonka mukaan imaamin on purettava avioliitto, vaikka nainen yksin haluaisi sitä. Näin laki olisi imaamin turvana uhkaavissa tilanteissa.

SUOMEN UUTISET