Euroopan maiden tuomioistuimet ovat yleensä suhtautuneet nihkeästi pitkään maassa asuneiden ulkomaalaisten karkottamiseen, vaikka nämä olisivat syyllistyneet vakaviinkin rikoksiin. Tanska näyttää kuitenkin ottaneen tiukemman linjan karkotusten suhteen.

Tanskassa syntynyt ja kasvanut 22-vuotias somalimies karkotetaan maasta pysyvästi. Miehellä on aiempia tuomioita varkauksien, ryöstöjen ja petosten kaltaisista pienemmistä rikoksista.

Viime vuoden tammikuussa hän sai kaksi vankeustuomiota ja niiden yhteydessä varoituksen karkotuksesta, mikäli syyllistyy jälleen rikoksiin.

Raiskasi ja pahoinpiteli vaimonsa

Karkotusvaroituksesta huolimatta mies syyllistyi irakilaistaustaisen vaimonsa raiskaukseen ja pahoinpitelyyn, jonka yhteydessä hän muun muassa poltti vaimoaan tupakalla. Tämän jälkeen tuomioistuimen kärsivällisyys loppui: somalimies sai viiden vuoden vankeusrangaistuksen, minkä jälkeen hänet tuomittiin karkotettavaksi ja pysyvään maahantulokieltoon.

Tuomioistuimen päätöksen mukaan on olemassa suuri riski, että mies tulisi vankeustuomionsa jälkeen jatkamaan rikollista toimintaansa Tanskassa, joten hänet on karkotettava yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi.

Tuomioistuimen mukaan karkottaminen ei ole kohtuuton seuraamus eikä riko Tanskan kansainvälisiä velvoitteita tai Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaista oikeutta perhe-elämään. Oikeus toteaa, että mies voi pitää yhteyttä Tanskassa oleviin perheenjäseniinsä puhelimen ja internetin välityksellä.

Pärjää Somaliassa koska osaa kieltä

Koko ikänsä Tanskassa kasvaneella miehellä on kiinteämmät siteet Tanskaan kuin Somaliaan, mutta tuomioistuin huomauttaa, että miehellä on edellytykset selviytyä Somaliassa, koska hän puhuu jonkin verran somalin kieltä ja hän on saanut vanhemmiltaan kasvatusta somalialaiseen kulttuuriin ja perinteisiin.

Nyt mies voi käyttää muutaman seuraavan vuoden vankilassa harjoitellakseen somalin kielen taitojaan, kirjoittaa Lokalavisen-lehti. Somalimies on valittanut saamastaan tuomiosta.

SUOMEN UUTISET