Syyrialaisia turvapaikanhakijoita koskenut ehdoton palautuskielto nousi Saksassa sisäministerikokouksen suureksi kiistanaiheeksi. Saksa ei ole vuodesta 2012 lähtien poistanut maasta yhtään syyrialaista. Vuodenvaihteen jälkeen vakaviin rikoksiin syyllistyneiden karkottaminen tulee yksittäistapauksissa mahdolliseksi.

Torstaina alkaneen Saksan osavaltioiden sisäministerikokouksen suureksi kiistanaiheeksi nousi jo kauan etukäteen liittovaltion sisäministeri Horst Seehoferin (CSU) esitys syyrialaisten palautuskiellon purkamiseksi rikoksiin syyllistyneiden osalta. Liittovaltion sisäministerin lisäksi jokaisella Saksan kuudestatoista osavaltiosta on oma sisäministeri. Sisäministerit pitävät säännöllisesti kokouksia sopiakseen muun muassa turvallisuuteen liittyvistä asioista.

Maan pääpuolueiden välillä vallitsi selkeä jakolinja palautuskiellon jatkamisen suhteen: Seehoferin CSU/CDU-koalitio halusi, että palautuskielto puretaan, kun taas sosialidemokraatteja edustavat osavaltiosisäministerit olisivat pitäneet sen ennallaan.

Ulkoministeriön uusimman Syyria-katsauksen perusteella Seehofer esitti ennen kokousta, että ainakin rikoksiin syyllistyneet ja saksalaisten turvallisuutta vaarantavat henkilöt voitaisiin tapauskohtaisen harkinnan jälkeen karkottaa Syyrian turvallisiksi katsotuille alueille. Seehoferin kanta voitti kokouksessa perjantaina. Ehdoton palautuskielto siis päättyy vuoden vaihtuessa.

”Populismia ja äärioikeiston kosiskelua”

Ennen kokousta sisäministeri Seehoferia vastaan esitettiin kaikki normaalit syytökset populismista ja äärioikeiston kosiskelusta. Palautuskiellon purkamista vastustaneet poliitikot ja ihmisoikeusjärjestöt vetosivat siihen, että Syyria ei ole turvallinen ja sinne palautettuja odottaa kidutus ja kuolema. Vastustajat pitivät myös karkotusten toimeenpanoa käytännössä mahdottomana.

Sen sijaan Seehoferilla oli oman puolueensa vankka tuki. Jopa liberaalina pidetty CDU:n puheenjohtajaehdokas Norbert Röttgen vaati palautuskiellon purkamista.

– Meidän on annettava koko maailmalle selvä poliittinen signaali, että Saksa ei ole terroristien turvapaikka, Röttgen totesi.

– Palautuskiellon ansiosta jopa yleiselle turvallisuudelle vaaraksi olevat syyrialaiset voivat luottaa siihen, että heitä ei karkoteta maasta.

Saksassa 770 000 syyrialaista turvapaikanhakijaa

Yli miljoona syyrialaista on hakenut EU-alueelta turvapaikkaa sen jälkeen, kun Syyrian sisällissota alkoi vuonna 2011. Heistä noin 770 000 asuu Saksassa.

Alun perin palautuskiellon tarkoitus oli, että syyrialaisia ei lähetettäisi takaisin, vaikka heidän turvapaikkahakemuksensa osoittautuisi perusteettomaksi. Tilapäiseksi säädettyä palautuskieltoa on vuoden 2012 jälkeen jatkettu vuoden tai puolen vuoden välein.

Tällä hetkellä Saksassa on lähes 6 000 sellaista syyrialaista, jotka odottavat maastapoistamisen toimeenpanoa. Osalle on annettu käännytyspäätös, koska heidän turvapaikkahakemustaan ei ole hyväksytty, ja osa on saanut karkotuspäätöksen rikostuomion takia. Ketään heistä ei ole voitu palauttaa Syyriaan palautuskiellon vallitessa.

Tagesschau-uutisohjelman mukaan karkotettavien joukossa on yli 90 sellaista syyrialaista islamistia, joiden katsotaan edustavan terroriuhkaa. Kaikkiaan Saksassa asustelee 615 henkilöä, jotka luokitellaan terroriuhkaa aiheuttaviksi islamisteiksi. Joukossa on esimerkiksi turkkilaisia, venäläisiä ja irakilaisia.

Dresdenin terrori-isku vaikutti suhtautumiseen

Saksalaisten asenteiden muuttumiseen on osaltaan vaikuttanut Dresdenissä lokakuussa tehty terrori-isku, jossa 20-vuotias syyrialainen turvapaikanhakija hyökkäsi veitsellä homopariskunnan kimppuun tappaen toisen keski-ikäisistä miehistä. Syyrialaismies oli vapautunut vankilasta vain muutamaa päivää aikaisemmin.

Myös Suomen Uutiset kertoi tästä vuonna 2015 alaikäisenä turvapaikanhakijana Saksaan tulleesta syyrialaisesta, joka oli saanut kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa. Hänet tuomittiin jo vuonna 2018 nuorena rikoksentekijänä 2 vuoden ja 9 kuukauden vankeusrangaistukseen Isis-järjestön tukemisesta. Hänen tiedettiin olevan vaarallinen vielä vapautumisensa jälkeenkin, mutta häntä ei voitu karkottaa maasta.

Syyrialaisia yritetty saada pois maasta kaikin keinoin

Koska Syyriaan karkottaminen ei ole ollut mahdollista, Saksan viranomaiset ovat joissakin tapauksissa yrittäneet saada vaaralliseksi osoittautuneen syyrialaisen lähtemään tavalla tai toisella ihan minne vain, kunhan poistuu Saksasta. Menettely on tunnettu nimellä ”valvottu poismuutto”.

Esimerkiksi eräs pomminrakentamisesta ja Isis-järjestöstä kiinnostunut nuori syyrialaismies saatiin taivuteltua lähtemään maasta maksamalla hänelle lentolippu Turkin kautta Sudaniin ja antamalla 50 euroa rahaa käteen. Nuorimies oli ollut jalkapannassa ja ajoittain jopa ympärivuorokautisessa poliisin tarkkailussa, joten viranomaiset olivat hyvin tyytyväisiä saatuaan hänet lähtemään.

SUOMEN UUTISET