

LEHTIKUVA
Saksa aloittaa syyrialaisten rikollisten karkottamisen ensi kertaa vuoden 2012 jälkeen
Syyrialaisia turvapaikanhakijoita koskenut ehdoton palautuskielto nousi Saksassa sisäministerikokouksen suureksi kiistanaiheeksi. Saksa ei ole vuodesta 2012 lähtien poistanut maasta yhtään syyrialaista. Vuodenvaihteen jälkeen vakaviin rikoksiin syyllistyneiden karkottaminen tulee yksittäistapauksissa mahdolliseksi.
Torstaina alkaneen Saksan osavaltioiden sisäministerikokouksen suureksi kiistanaiheeksi nousi jo kauan etukäteen liittovaltion sisäministeri Horst Seehoferin (CSU) esitys syyrialaisten palautuskiellon purkamiseksi rikoksiin syyllistyneiden osalta. Liittovaltion sisäministerin lisäksi jokaisella Saksan kuudestatoista osavaltiosta on oma sisäministeri. Sisäministerit pitävät säännöllisesti kokouksia sopiakseen muun muassa turvallisuuteen liittyvistä asioista.
Maan pääpuolueiden välillä vallitsi selkeä jakolinja palautuskiellon jatkamisen suhteen: Seehoferin CSU/CDU-koalitio halusi, että palautuskielto puretaan, kun taas sosialidemokraatteja edustavat osavaltiosisäministerit olisivat pitäneet sen ennallaan.
Ulkoministeriön uusimman Syyria-katsauksen perusteella Seehofer esitti ennen kokousta, että ainakin rikoksiin syyllistyneet ja saksalaisten turvallisuutta vaarantavat henkilöt voitaisiin tapauskohtaisen harkinnan jälkeen karkottaa Syyrian turvallisiksi katsotuille alueille. Seehoferin kanta voitti kokouksessa perjantaina. Ehdoton palautuskielto siis päättyy vuoden vaihtuessa.
”Populismia ja äärioikeiston kosiskelua”
Ennen kokousta sisäministeri Seehoferia vastaan esitettiin kaikki normaalit syytökset populismista ja äärioikeiston kosiskelusta. Palautuskiellon purkamista vastustaneet poliitikot ja ihmisoikeusjärjestöt vetosivat siihen, että Syyria ei ole turvallinen ja sinne palautettuja odottaa kidutus ja kuolema. Vastustajat pitivät myös karkotusten toimeenpanoa käytännössä mahdottomana.
Sen sijaan Seehoferilla oli oman puolueensa vankka tuki. Jopa liberaalina pidetty CDU:n puheenjohtajaehdokas Norbert Röttgen vaati palautuskiellon purkamista.
– Meidän on annettava koko maailmalle selvä poliittinen signaali, että Saksa ei ole terroristien turvapaikka, Röttgen totesi.
– Palautuskiellon ansiosta jopa yleiselle turvallisuudelle vaaraksi olevat syyrialaiset voivat luottaa siihen, että heitä ei karkoteta maasta.
Saksassa 770 000 syyrialaista turvapaikanhakijaa
Yli miljoona syyrialaista on hakenut EU-alueelta turvapaikkaa sen jälkeen, kun Syyrian sisällissota alkoi vuonna 2011. Heistä noin 770 000 asuu Saksassa.
Alun perin palautuskiellon tarkoitus oli, että syyrialaisia ei lähetettäisi takaisin, vaikka heidän turvapaikkahakemuksensa osoittautuisi perusteettomaksi. Tilapäiseksi säädettyä palautuskieltoa on vuoden 2012 jälkeen jatkettu vuoden tai puolen vuoden välein.
Tällä hetkellä Saksassa on lähes 6 000 sellaista syyrialaista, jotka odottavat maastapoistamisen toimeenpanoa. Osalle on annettu käännytyspäätös, koska heidän turvapaikkahakemustaan ei ole hyväksytty, ja osa on saanut karkotuspäätöksen rikostuomion takia. Ketään heistä ei ole voitu palauttaa Syyriaan palautuskiellon vallitessa.
Tagesschau-uutisohjelman mukaan karkotettavien joukossa on yli 90 sellaista syyrialaista islamistia, joiden katsotaan edustavan terroriuhkaa. Kaikkiaan Saksassa asustelee 615 henkilöä, jotka luokitellaan terroriuhkaa aiheuttaviksi islamisteiksi. Joukossa on esimerkiksi turkkilaisia, venäläisiä ja irakilaisia.
Dresdenin terrori-isku vaikutti suhtautumiseen
Saksalaisten asenteiden muuttumiseen on osaltaan vaikuttanut Dresdenissä lokakuussa tehty terrori-isku, jossa 20-vuotias syyrialainen turvapaikanhakija hyökkäsi veitsellä homopariskunnan kimppuun tappaen toisen keski-ikäisistä miehistä. Syyrialaismies oli vapautunut vankilasta vain muutamaa päivää aikaisemmin.
Myös Suomen Uutiset kertoi tästä vuonna 2015 alaikäisenä turvapaikanhakijana Saksaan tulleesta syyrialaisesta, joka oli saanut kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa. Hänet tuomittiin jo vuonna 2018 nuorena rikoksentekijänä 2 vuoden ja 9 kuukauden vankeusrangaistukseen Isis-järjestön tukemisesta. Hänen tiedettiin olevan vaarallinen vielä vapautumisensa jälkeenkin, mutta häntä ei voitu karkottaa maasta.
Syyrialaisia yritetty saada pois maasta kaikin keinoin
Koska Syyriaan karkottaminen ei ole ollut mahdollista, Saksan viranomaiset ovat joissakin tapauksissa yrittäneet saada vaaralliseksi osoittautuneen syyrialaisen lähtemään tavalla tai toisella ihan minne vain, kunhan poistuu Saksasta. Menettely on tunnettu nimellä ”valvottu poismuutto”.
Esimerkiksi eräs pomminrakentamisesta ja Isis-järjestöstä kiinnostunut nuori syyrialaismies saatiin taivuteltua lähtemään maasta maksamalla hänelle lentolippu Turkin kautta Sudaniin ja antamalla 50 euroa rahaa käteen. Nuorimies oli ollut jalkapannassa ja ajoittain jopa ympärivuorokautisessa poliisin tarkkailussa, joten viranomaiset olivat hyvin tyytyväisiä saatuaan hänet lähtemään.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Dresdenin terrori-isku käännyttäminen Norbert Röttgen syyrialaiset palautuskielto islamismi karkotukset Horst Seehofer ISIS Turvapaikanhakijat Syyria Terrorismi Saksa
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Turvapaikkajärjestelmämme pahimmat viat ovat avokätisyys ja hyväuskoisuus – ”Punavihreä hallitus pahentaa näitä ongelmia”

Jimmie Åkesson haluaa pakolaispolitiikan painopisteeksi palautukset turvapaikkatyrkytyksen sijasta – tähtää oikeusministeriksi seuraavaan hallitukseen

Antikainen: Automaattinen karkotus pelotteeksi ulkomaalaisten tekemiin raiskauksiin

Tanskassa syntynyt somali tuomittiin karkotettavaksi Somaliaan

Purra: Keinoja maasta poistamiseen olisi, jos olisi riittävästi tahtoa

Immonen: Suomi luisumassa Ruotsin tielle – ”Epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka ja massamaahanmuutto johtavat maan lopulta totaaliseen kaaokseen”

Iran teloitti hallintoa kritisoineen toimittajan

Apu ei mennyt perille Afrikassa: Asemiehet veivät yli 5 000 tonnia YK:n toimittamia elintarvikkeita Sudanin Darfurissa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Iranilaisjohtaja käynnisti varainkeruun Trumpin ja Netanjahun salamurhaa varten: ”Tätä tehdään Euroopassa 10–20 miljoonalla dollarilla”
Kovan linjan iranilainen islamistijohtaja Abdolmajid Kharaghaani on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa varainkeruukampanjasta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun tappamiseksi. Myös Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossin pää on pölkyllä - hänelle vaaditaan teloitusta Iranin valtionmediassa.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.
Uusimmat

Ansiotuloverotuksen vähennykset tasaavat tulonjakoa Suomessa

Perussuomalaisten kannattajat erottuvat kaikkein menokriittisimpinä
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää