LEHTIKUVA
Viikko 17. 2020 luetuin
Halla-aho sisäministeri Ohisalolle: ”Aiotteko jatkossa olla vähemmän hyväuskoinen nyyhkytarinoiden edessä?”
Sosiaalinen media pöhisee Irakissa tapetuksi väitetyn, Suomesta kielteisen päätöksen saaneen turvapaikanhakijan tapauksesta, jonka johdosta Suomi sai langettavan päätöksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta. Poliisi tutkii nyt asiaa epäiltyinä törkeänä petoksena ja törkeänä väärennyksenä.
Keskusrikospoliisi tiedotti eilen aloittaneensa esitutkinnan epäillyistä törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä asiassa, joka liittyy Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) Suomea koskevaan langettavaan päätökseen. Jutussa oli kyse siitä, että Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneesta henkilöstä levitettiin väitteitä, joiden mukaan henkilö olisi surmattu kotimaassaan Irakissa pian paluunsa jälkeen.
Nyt poliisi kuitenkin epäilee, että EIT:n langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä ja että tapauksesta EIT:lle valittaneen henkilön lähiomainen, surmatuksi väitetty henkilö, olisikin elossa.
Kukkahattuja harmittaa, että huijaus paljastui
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) julisti jo syksyllä pitävänsä EIT:n Suomelle antamaa päätöstä erittäin vakavana. Ohisalon mukaan Suomelle jää tapauksesta ”häpeätahra”. Nyt kun tapaus on saanut uuden käänteen, Ohisalo on kommentoinut asiaa niukasti.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tiedustelee Ohisalon näkemystä Twitterissä.
– Maria Ohisalo! Rummutitte viime syksynä äänekkäästi irakilaisen turvapaikanhakijan “surmaa” ja käytitte sitä poliittisena keppihevosena. Jos tapaus paljastuu petokseksi, aiotteko jatkossa olla vähemmän hyväuskoinen nyyhkytarinoiden edessä? Halla-aho kysyy.
Hän antaa moitteita myös laajemmin medialle ja päättäjille.
– Sekä päättäjien että median olisi ollut syytä suhtautua EIT:n ratkaisuun erittäin kriittisesti. Sehän oli sisällöllisesti kelvoton eikä ottanut edes kantaa esitettyjen asiakirjojen aitouteen, Halla-aho kirjoittaa ja jatkaa:
– On jotenkin hassua, että kukkahattuja ei edes harmita huijatuksi tuleminen ja turvapaikkajärjestelmän hyväksikäyttö. Heitä harmittaa vain se, että huijaus tuli ilmi.
Joskus pitäisi osata myöntää virheet
Ohisalo itse kirjoittaa tapauksesta Twitterissä kuivakkaan tyyliin.
– Tässähän taustalla oli Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen antama ratkaisu. Omassa toiminnassani olen pitänyt lähtökohtana, että poliitikon ei kuulu lähteä kyseenalaistamaan tuomioistuinten päätöksiä. Asian tutkinta kuuluu KRP:lle.
Sosiaalisen median käyttäjät eivät ole tyytyväisiä Ohisalon lausuntoon ja sisäministerille kirjoitetaan vastaukseksi:
– Ei se riitä, että nyt ollaan jämynä tätä tutkituttamassa. Joskus pitää osata virheensäkin myöntää. Nyt voisi olla sen hetki.
– Ei oikein vakuuta vastauksesi. Laitoithan palautukset heti poikki ja teetit kalliin selvityksen jolla osoitit epäluottamuksesi migrin virkamiehiä kohtaan. Nyt sitten nopeasti palautukset uudestaan käyntiin.
– Toki tämä on aika erikoista menoa vihreiden kannalta. Heillä on sisäministerin paikka ja valta päättää palautuksista, ja samalla vihreiden kansanedustajat osoittavat kaduilla mieltä palautuksia vastaan, kuin asia ei olisi heidän oman ministerinsä käsissä.
Myös Ohisalon valikoiva linja asioista tiedottamiseen on huomattu:
– Kun päätös on sinulle kiusallinen ja sinulle poliittiseksi lyömäaseeksi kelpaamaton, silloin vaietaan asiasta. Mutta oikeusistuinten päätökset palautuksista ja kielteisistä tp-päätöksistä ovat vapaata riistaa sinun ja puolueesi nillittämiselle.
Uutisoinnin luotettavuudelle kolaus
Yle uutisoi aikoinaan näyttävästi Irakiin palautetun ja siellä tapetuksi väitetyn turvapaikanhakijan tapauksesta. Tapetuksi väitettyä henkilöä ja EIT:hen valittanutta henkilöä myös haastateltiin kesällä 2017 dokumenttiin, joka on katsottavissa Yle Areenassa.
Ylen toimittaja Eero Mäntymaa kirjoittaa Twitterissä:
– Tätä kautta syntyi yhteys Ylen toimittajiin, lopulta myös minuun.
Mäntymaa myös tunnustaa, että jos tapetuksi väitetty henkilö onkin elossa, tapaus on kolaus uutisoinnin luotettavuudelle.
Mäntymaalle, ja laajemmin medialle annetaan rakentavaa palautetta:
– Te toimittajat olette hyvin pitkälle aiheuttaneet tämän ongelman. Te innostatte turvapaikkaturistit keksimään mitä ihmeellisimpiä tarinoita turvapaikan toivossa. Sitten sen rehellisen vainon kohteen tarina vaikuttaa liian vähäpätöiseltä syyltä turvapaikkaan.
– Tähän asti jokainen toimittaja on uskonut kaiken, mitä arabit sanovat, levittänyt näitä uskomuksia totena ja nähnyt arabit vain uhreina (ei omaa etuaan ajavina yksilöinä). Tavikset ovat nähneet tämän läpi koko ajan.
– Joka lähtöön löytyy huijaria muualta tulleista ja kotimaisista. Medialle neuvo. Ei pidä olla liian sinisilmäinen. On hyvä kyseenalaistaa ja olla rajatapauksissa neutraali. Aina oikeiston näkemyksiä ei kannata tyrmätä. Mistä löytyy jatkossa raha tämän kaiken maksamiseen? Twitterissä kysellään.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- uskottavuus pakkopalautus EIT vihervasemmisto laittomasti maassa olevat Maria Ohisalo Eero Mäntymaa Valehtelu Irak SIsäministeri Turvapaikanhakijat Suomi Yle perussuomalaiset Jussi Halla-aho media
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita