Espanjan poliisi sai tiistaina kiinni yhden Euroopan etsityimmistä Isis-terroristeista. Kaikkiaan poliisi pidätti kolme jihadistia, jotka olivat tulleet Espanjaan Afrikasta pakolaisina. Poliisi kehuu miehiä esimerkillisestä koronaohjeiden noudattamisesta.

Pitkään etsitty Isis-terroristi Abdel-Majed Abdel Bary saatiin kiinni Almeriassa Espanjan etelärannikolla, kertoo brittilehti Guardian. Lontoossa syntynyt Bary esiintyi aiemmin räppärinä. Islamiin käännyttyään hän katkaisi välinsä entiseen ystäväpiiriinsä ja lähti vuonna 2013 Islamilaisen valtion hallitsemalle alueelle Rakkan kaupunkiin, josta hän postaili sosiaaliseen mediaan kuvia itsestään heiluttelemassa syyrialaissotilaan irtileikattua päätä.

Tunnettu brittitaustainen jihadisti

Aiemmin epäiltiin Baryn olleen se “Jihadi John” -nimellä tunnettu terroristi, joka leikkasi amerikkalaistoimittaja James Foleyn pään irti, mutta Foleyn murhaajaksi osoittautui Britanniasta Isis-terroristiksi lähtenyt kuwaitilaistaustainen Mohammed Emwazi. Joka tapauksessa Bary kuului tunnettujen Britanniasta lähteneiden terroristien ryhmään, jota epäillään useista kidutuksista ja murhista.

Barylla oli aiemmin sekä Britannian että Egyptin kansalaisuus, mutta hänen lähdettyään terroristiksi Britannian kansalaisuus peruutettiin. Baryn arvellaan silti pyrkineen palaamaan Britanniaan.

Noudattivat koronaohjeita

Daily Mail -lehden tietojen mukaan Espanjan poliisi on vahvistanut, että Abdel-Majed Abdel Bary ja kaksi muuta hänen kanssaan kiinni otettua jihadistia tulivat Espanjaan laittomasti Pohjois-Afrikasta. He piileskelivät vuokra-asunnossa Almerian kaupungissa.

Espanjan poliisin mukaan jihadistit noudattivat koronapandemian takia annettuja ohjeita ja liikkumisrajoituksia erinomaisesti: he pysyttelivät enimmäkseen sisällä asunnossaan, kävivät ulkona yksitellen ja käyttivät aina ulkona liikkuessaan kasvot peittävää maskia, joka auttoi myös henkilöllisyyden salaamisessa.

Islamilainen terroristi jo toisessa sukupolvessa

Espanjassa pidätetyn Abdel-Majed Abdel Baryn isä on Adel Abdel Bary, joka tuli Britanniaan turvapaikanhakijana 1990-luvun alussa. Hän sai perheineen turvapaikan sillä perusteella, että häntä oli Egyptissä kidutettu epäiltynä osallisuudesta presidentti Anwar Sadatin salamurhaan. Egyptissä vankilassa ollessaan Adel Abdel Bary opiskeli ihmisoikeusjuristiksi. Hänellä oli hyvät suhteet Amnesty Internationaliin, mikä on saattanut auttaa turvapaikan saamisessa Britanniasta.

Adel Abdel Bary ei kuitenkaan päässyt keskittymään uraansa ihmisoikeusjuristina, sillä vuonna 1995 egyptiläinen tuomioistuin tuomitsi hänet poissaolevana kuolemaan avunannosta Egyptissä tehtyyn islamilaiseen terrori-iskuun. Vuonna 1998 puolestaan Yhdysvallat vaati Britanniaa luovuttamaan miehen oikeudenkäyntiä varten, koska häntä epäiltiin osallisuudesta Yhdysvaltain suurlähetystöihin Keniassa ja Tansaniassa tehtyihin pommi-iskuihin, joissa kuoli 224 ihmistä ja haavoittui yli 5 000.

Isä-Bary taisteli yli vuosikymmenen ajan luovutusta vastaan. Kun jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin oli hylännyt hänen valituksensa, hänet luovutettiin Yhdysvaltoihin oikeudenkäyntiä varten vuonna 2012. Hän tunnusti osallisuutensa terrori-iskuihin tehtyään syyttäjän kanssa sopimuksen 25 vuoden tuomiosta.

On siis aika selvää, että Espanjassa nyt kiinni saatu Abdel-Majed Abdel Bary sai virikkeen terroristin uralleen turvapaikanhakijana Britanniaan tulleelta isältään.

SUOMEN UUTISET