Lontoossa on brexit-huuman jälkeen palattu karuun arkeen. Monikulttuurisen Lontoon uusin trendi näyttää olevan se, että äskettäin vankilasta vapautuneet muslimiterroristit iskevät heti mahdollisuuden saadessaan. Sunnuntaina iltapäivällä kahta ihmistä kadulla puukottanut mies oli vapautunut vankilasta vain viikko sitten. Poliisi ampui terroristin kuoliaaksi.

BBC kertoo, että Sudesh Amman, 20, oli vapautunut vankilasta vain noin viikko sitten istuttuaan puolet kolmen vuoden ja neljän kuukauden tuomiostaan. Amman oli tuomittu marraskuussa 2018 terroristisen materiaalin hallussapidosta ja jakelusta. Häntä pidettiin vaarallisena, mutta viranomaisilla ei ollut mahdollisuutta pitää häntä vankilassa, vaan mies vapautui automaattisesti suoritettuaan puolet rangaistuksestaan.

Aseistettujen poliisien seurannassa tekohetkellä

Poliisi suhtautui Ammanin vaarallisuuteen erittäin vakavasti. Hän oli aseistettujen poliisien tarkkailussa silläkin hetkellä, kun hän aloitti ihmisten puukottamisen kaupassa ja kadulla. Poliisit tulivat mahdollisimman nopeasti tilanteeseen, mutta tekijä oli jo ehtinyt haavoittaa kahta ohikulkijaa isokokoisella veitsellä. Lisäksi yksi henkilö sai kahakassa haavoja lasinsirpaleista.

Paikalle tulleet aseistetut poliisit ampuivat Sudesh Ammanin, jolla oli päällään itsemurhapommittajien suosima pommiliivi. Myöhemmin osoittautui, että pommiliivi ei ollut oikea, mutta poliisit eivät tietenkään ottaneet sen suhteen mitään riskejä. Vastaavia valepommiliivejä on ollut aiemmillakin veitsihyökkääjillä.

Elämän tavoite: marttyyrikuolema

Telegraph-lehden mukaan Lontoon poliisin terrorisminvastaisen yksikön päällikkö Alexis Boon oli todennut jo Ammanin oikeudenkäynnin jälkeen, että tällä on ”kiihkeä kiinnostus väkivaltaan ja marttyyrikuolemaan”. Amman oli kirjoittanut muistikirjaansa elämänsä tärkeimmiksi tavoitteiksi perhe-elämän lisäksi sen, että hän haluaa kuolla marttyyrina ja päästä muslimien paratiisiin.

Pääministeri Boris Johnson lupasi maanantaina, että hallitus ryhtyy toimiin, jotta terrorismirikoksista tuomittujen kohteluun saataisiin perinpohjainen muutos.

Edellinen terrori-isku marraskuussa

Lontoossa tapahtui hyvin samantapainen veitsihyökkäys viimeksi marraskuussa, jolloin kaksi uhria kuoli, ennen kuin poliisi ampui puukottajan London Bridge -sillalla. Tuolloin radikalisaation vastaisesta seminaarista tulossa ollut muslimimies ryhtyi puukottamaan seminaarista poistuvia ihmisiä.

Tämäkin muslimimies oli jo aiemmin saanut tuomion terrorismirikoksesta. Hänet oli tuomittu 16 vuoden vankeuteen pommi-iskun suunnittelusta Lontoon pörssiä vastaan, mutta vapautettu jo 8 vuoden istumisen jälkeen. Hänellä oli jalkapanta ja hän osallistui radikalisaation vastaiseen ohjelmaan. London Bridge -sillan lähellä tapahtui islamilainen veitsihyökkäys myös 2017.

SUOMEN UUTISET