Taistelu aseistettuja muslimiterroristeja vastaan paljain käsin kuulostaa hullunrohkealta toiminnalta. Mutta terroristeja vastaan taistelleen sankarin kohtelu viranomaisten toimesta kuulostaa ainoastaan hullulta. Useiden sivullisten hengen pelastanut brittimies pakotettiin radikalisaation vastaiselle kurssille, koska viranomaiset pelkäävät hänen radikalisoituneen saatuaan muslimiterroristeilta kahdeksan veitseniskua kehoonsa.

Suomen Uutiset kertoi pari vuotta sitten London Bridge -sillan ensimmäisen terrori-iskun sankarista. Millwall-jalkapallojoukkuetta kannattava Roy Larner oli Black and Blue –pihviravintolassa viettämässä lauantai-iltaa, kun kolme veitsin aseistautunutta muslimiterroristia ryntäsi sisään käyden ihmisten kimppuun. He kiljuivat: ”Islam, Islam! Allahin puolesta!”

Kauhistuneet ihmiset ryntäsivät pakoon, mutta Roy jäi paikoilleen ja huusi takaisin:

– Painukaa v***uun, minä olen Millwallin miehiä!

Roy kävi kolmen hyökkääjän päälle paljain nyrkein. Hän sai tappelussa kaikkiaan kahdeksan veitseniskua, joten tilanne ei päättynyt hänen kannaltaan hyvin. Roy Larnerin rohkea toiminta antoi kuitenkin kymmenille muille ravintolassa olleille ihmisille mahdollisuuden paeta.

Sankarille ensin tunnustusta – sitten tarkkailulistalle

Roy Larner sai tekonsa jälkeen paljon positiivista julkisuutta. Kansa vaati, että hänelle on myönnettävä Yrjönristi, Britannian toiseksi korkein kunniamerkki. Eräs ruotsalaispanimo teki jopa erikoiserän olutta hänen kunniakseen.

Mutta kaikki muuttui, kun ”islaminvastaiset tahot” ottivat yhteyttä Roy Larneriin. Viranomaiset luokittelivat Royn olevan radikalisoitumisvaarassa, joten hänet laitettiin erityiselle tarkkailulistalle, kertoo The Sun -lehti.

– Ne kohtelevat minua kuin terroristia, vaikka minä en ole millään tavalla poliittinen ihminen, Roy sanoo.

Tästä huolimatta Roy pakotettiin osallistumaan radikalisaation vastaiseen koulutukseen ja hän on poliisin tarkkailussa.

Terroristikin oli deradikalisaatiossa

London Bridge -sillalla tapahtui marraskuun lopussa jälleen uusi terrori-isku, kun radikalisaation vastaisesta seminaarista tulossa ollut muslimimies ryhtyi puukottamaan seminaarista poistuvia ihmisiä. Kyseinen muslimimies oli jo aiemmin tuomittu 16 vuoden vankeuteen pommi-iskun suunnittelusta Lontoon pörssiä vastaan.

Muslimimies oli kuitenkin vapautettu jo 8 vuoden istumisen jälkeen. Hänellä oli jalkapanta ja hän osallistui radikalisaation vastaiseen ohjelmaan, kertoo BBC. Deradikalisaatio ei kuitenkaan näytä hänen kohdallaan toimineen.

Joutuuko myös vaahtosammutinmies tarkkailulistalle?

Muslimimiehen alkaessa puukottaa sillalla kulkevia ihmisiä useat ohikulkijat reagoivat välittömästi ja yrittivät riisua kahdella veitsellä aseistautuneen terroristin aseista. Terroristia taltuttamassa oli lehtitietojen mukaan varsin sekalainen kokoelma sankareita: naisen murhasta elinkautistuomiotaan kärsivä vanki, joka oli lomalla vankilasta, vapaalla ollut poliisi, puolalainen kokki ja monia muita.

Yksi miehistä suihkutti vaahtosammuttimella terroristin silmille, samalla kun puolalainen kokki sohi häntä kokouspaikan seinältä ottamallaan puolitoistametrisellä sarvivalaan sarvella. Miehet saivat yhteistyöllään väännettyä terroristin maahan. Sen jälkeen paikalle tullut poliisi ampui terroristin, ilmeisesti siksi, että terroristilla oli päällään pommiliivi, joka myöhemmin osoittautui vain hämäykseksi.

Nyt on mielenkiintoista nähdä, miten Britannia kohtelee näitä uusia sankareitaan. Joutuvatko myös vaahtosammutinmies ja valaansarvimies tarkkailulistalle ja deradikalisaatiokoulutukseen?

SUOMEN UUTISET