BRITANNIA | Kaikki kynnelle kykenevät brittimediat kertovat London Bridgen leijonaksi kutsutusta hullunrohkeasta Roy Larnerista, joka yritti pysäyttää Lontoossa veitsien kanssa riehuneita terroristeja paljain käsin.

Jalkapallojoukkue Millwallia kannattava Roy oli Black and Blue –pihviravintolassa viettämässä lauantai-iltaa ja hörppimässä olutta, kun kolme veitsin aseistautunutta hyökkääjä ryntäsi sisään ja kävivät ihmisten kimppuun. He kiljuivat: ”Islam, Islam! Allahin puolesta!”

Kauhistuneet ihmiset ryntäsivät pakoon, mutta Roy jäi paikoilleen ja huusi takaisin: “Haistakaa v***u, ette v***ssa tule tänne, olen Millwall:sta!”

Roy kävi kolmen hyökkääjän päälle paljain nyrkein, mutta sai nujakassa pahasti siipeensä. Nämä puukottivat Royta kahdeksan kertaa. Häntä iskettiin päähän, molempiin käsiin ja rintaan.

Hän pohti jälkeenpäin tekoaan ja totesi, ettei se kovin järkevää hänen kannaltaan ollut. Hän selitti tekoaan myös sillä, että oli viettämässä iltaa vanhemman henkilön seurassa, ja halusi suojella tätä.

Ravintolassa oli kymmenittäin muita ihmisiä, ja Royn vastarinta antoi heille mahdollisuuden paeta. Poliisi tavoitti hyökkääjät hetken päästä. Toisin kuin Roylla, heillä oli matkassa kättä pidempää. Puolustuskyvyttömien kimppuun käyneet islamistit kohtasivat loppunsa luotisateeseessa.

Millwallin leijonat

St Thomasin sairaalassa toipuva Roy sai teostaan valtavan määrän kiitoksia. Hänen läheisen ystävänsä Louise Ann Aylottin Facebook-sivuilla on kuva toipilasvuoteelta.

Miehelle puuhataankin nyt kunniamerkkiä. Tuhannet ovat allekirjoittaneet vetoomuksen, jossa Roylle esitetään Yrjön ristiä, urheudesta myönnettävää kunniamerkkiä.

Reuhaavasta ja tappelualttiista kannattajakunnastaan tunnettu Millwall onkin saanut Larnerin tapauksen johdosta paljon anteeksi. Millwallin pelaajia kutsutaan lempinimellä The Lions (leijonat), ja nimi sopii erityisen hyvin hullunrohkealle Roylle.

Särmikäs aamutv-ohjelman juontaja Piers Morgan summasi monien tunnot: ”Millwallin faneilla on kamala maine, ja se on hyvin ansaittu, mutta silloin tällöin koittaa aika, jolloin tarvitaan paljon Millwall-faneja, ja viime lauantai oli sellainen”.

Royn ystävät toivat sairaalassa toipuvalle miehelle luettavaa. Mukana kulki aimo annos brittihuumoria, sillä lahjaksi saadun lehden kannessa luki: ”Opettele juoksemaan”.

Roy Larnerista kertoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat. Myös Iltalehti kirjoitti asiasta.

MATIAS TURKKILA