Maahanmuutto oli tärkein aihe myös viimeisessä perussuomalaisessa puheenjohtajapaneelissa Helsingissä viikonloppuna. Puheenjohtajan, varapuheenjohtajien ja puoluesihteerin valinta on edessä ensi viikonloppuna Jyväskylässä. Ehdokkaiden välillä ei ole juuri eroja maahanmuuttopolitiikassa: kaikki vaativat merkittävästi tiukempaa linjaa maahanmuuttoon. Tilaisuutta väritti eilen tehty jihadistinen terrori-isku Lontoossa. Se oli jo toinen muslimin tekemä terrori-isku puheenjohtajakiertueen aikana.

Muita hieman radikaalimpi profiili on puheenjohtajapaneeleissa ollut Harjavallan perusuomalaisten puheenjohtaja Riku Nevanpäällä, joka myös ajaisi tänne jo tulleita turvapaikanhakijoita laajoin joukoin ulos maasta. Nevanpää lopettaisi suomalaisten nettikyttäämisen ja siirtäisi resurssit pelkästään tänne tulleiden valvontaan.


Puheenjohtajapaneeli Helsingissä. 1 h 47 min. Tenttaajina Riikka Purra ja Matti Putkonen.

Myös Sampo Terho ehkäisisi vihaan kiihottamista omien rajojen sisällä. “Muslimiyhteisöjen ulkomaisen rahoituksen kieltämistä olisi tutkittava.”

Terhon mielestä terrorismin ehkäisyssä keskeistä on hallittu maahanmuutto ja tehokkaat maasta poistamisen keinot, ettei laittomia maahanmuuttajia jää Suomeen.

Veera Ruoho vaati kaikkien maahanmuuttajien sitoutumista länsimaisiin arvoihin, vetovoimatekijöitä pois ja kovia rangaistuksia myös terroristien sympatiseeraajille.

Leena Meri on huolissaan siitä, että pelkästään kriittisestä keskustelusta saa rasisti- tai fasistileiman. Meri korosti myös tiedustelua keskeisenä keinona terrorismin ehkäisyssä. Meri oli valmis rajoittamaan ihmisten vapaata liikkuvuutta kaikkien turvallisuuden takaamiseksi. “Ihmisoikeudet eivät saa olla työkalu niille ihmisille jotka haluavat vahingoittaa muita.”

Jussi Halla-aho muistutti, että suuri osa terroristeista on toisen polven maahanmuuttajia. Siksi kansalaisuuslakeja tulisi kiristää. Halla-ahon mukaan mikään kansainvälinen sopimus ei estä peruuttamasta myönnettyjä kansalaisuuksia.

Halla-ahon mielestä turvapaikanhakijoiden määrää olisi oleellisesti vähennettävä, koska mikään maa ei ole onnistunut kotouttamaan suuria määriä tulijoita. Se olisi mahdollista sulkemalla ruotsin vastainen raja, mikä Halla-ahon mukaan olisi juridisesti ja fyysisesti mahdollista. Lisäksi tulisi karsia kaikki vetovoimatekijät, jotka saavat Kreikkaan tai Italiaan päässeet turvapaikanhakijat marssimaan Suomeen elämän meidän sosiaaliturvallamme.

”Radikaali-Riku” irtautuisi Pariisin ilmastointisopimuksesta

Muissakin kysymyksissä Riku Nevanpäällä oli radikaalein profiili. Hän irtisanoisi Suomen Pariisin ilmastosopimuksesta, eikä hän suostunut vastaamaan englanniksi, kun debattia vetänyt Riikka Purra testasi ehdokkaiden kielitaitoa. Nevanpään mukaan “tässä puolueessa puhutaan suomea ja piste”.

Marko Hamilo