Ulkopoliittisen instituutin vierailevan vanhemman tutkijan Olli Ruohomäen mukaan poliisin tai turvallisuusviranomaisten toimin ei terrori-iskujen estämiseksi juuri enempää voida tehdä. On nostettava islamistiseen terrorismiin liittyvä keskustelu avoimesti esille. Ruohomäki kommentoi asiaa MTV3:n uutisille.

Terrorismikysymyksiin erikoistuneen Ruohomäen mukaan Lontoon isku näyttäisi terroristijärjestö Isiksen inspiroimalta – ”isketään pehmeisiin kohteisiin ja käytetään ajoneuvoja niittokoneina.”

Britanniaan on kohdistunut lyhyen ajan sisällä kolme iskua. Poliisin mukaan näiden lisäksi viisi on onnistuttu estämään.

Ruohomäen mukaan Britannian kohdistuu iskuja yksinkertaisesti siksi, koska jihadisteja on siellä niin paljon.

– Isossa-Britanniassa on Euroopan laajuisesti todella suuri ja mittava ”jihadisti-skene” ja siellä yksinkertaisesti on kotikutoisia toimijoita niin paljon, jotka tällaista terroria pystyvät tuottamaan.

Netillä on rooli islamistien radikalisoitumisessa.

– Elämme islamistisen terrorismin aikakautta Euroopassa. Sosiaalisessa mediassa islamistisen nurkkakuntaisuuden taskut yhdistyvät. Siellä vihapuhe leviää valtoimenaan. Tästä Britannian pääministeri Teresa May juuri puhui.

Poliisin tai turvallisuusviranomaisten toimin ei Ruohomäen mukaan paljoa tämän enempää kyetä tekemään. Sen sijaan on puututtava ideologiaan ja keskusteltava asiasta avoimesti.

– Täytyy puuttua ideologiaan. Täytyy nostaa islamistisen terrorismin ideologiaan liittyvä keskustelu avoimesti esille. Myös May viittasi puheessaan tähän.

Ruohomäki ei näe iskuilla ja Britannian vaaleilla yhteyttä.

– Meneillään on pyhä paastokuukausi Ramadan, ja Isis on kehottanut kannattajiaan iskemään vääräuskoisia vastaan Ramadanin aikana Euroopassa. Iskujen kohdistuminen juuri Ramadanin aikaan liittyy islamin perimmäiseen olemukseen.

Ruohomäki kertoi aiemmin päivällä Ilta-Sanomien haastattelussa, että Lontoon iskijöiden teot eivät ole poliittista terrorismia, vaan islamistista terrorismia.

Syyrian sodasta palanneiden terroristien määräksi arvioidaan 400-500 henkeä.

– Olemme niin suuren haasteen edessä, jollaista ei ole ennen nähty, Ruohomäki summaa Ilta-Sanomille.

MATIAS TURKKILA