Poliisitubessa julkaistu ”Pakene, piiloudu hälytä”-opasvideo antaa ohjeita terrori-iskun tai yllättävän vaaratilanteen varalle.

Poliisi kertoo videolla:

”Vakava väkivallan uhka. Terrori-isku. Yllättävä vaaratilanne.

Maailma ympärillämme on muuttunut.

Vaikka matkailu kotimaassa ja ulkomailla on pääsääntöisesti turvallista, emme kuitenkaan voi olla varmoja, etteikö jotain voisi tapahtua.

Emme halua pelotella tai järkyttää, vaan antaa sinulle ja läheisillesi ohjeita siitä, miten toimia uhkaavassa tilanteessa.

Se on vähän niin kuin ensiaputaidot.

Tieto oikeasta toiminnasta on hyvä olla hallussa, vaikkei sitä koskaan tarvitsisikaan. ”

Poliisin ohjeistus jatkuu:

”PAKENE vaarallisesta tilanteesta mahdollisimman nopeasti. Vaaratilanteeseen joutuneen kannattaa ensisijaisesti juosta pakoon. Käske muut mukaan. Turvallisen paikan löytäminen on ensisijainen vaihtoehto.

Jos et pääse pakenemaan, PIILOUDU. Mikäli pakeneminen ei jostain syystä ole mahdollista, piiloudu tai suojaudu. Rakenna tarvittaessa suojaus ympäröivästä irtaimistosta. Laita puhelin äänettömälle, ja tarkkaile sitä yhteydenottojen varalta.

Auta muita. HÄLYTÄ – ilmoita tapahtuneesta hätäkeskukseen heti, kun et enää ole välittömässä vaarassa.”

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että videon tavoitteena on turvallisuuden tunteen lisääminen.

– Kun mielessä on jokin toimintamalli erilaisten tilanteiden varalle, se lisää omia valmiuksia ja rauhoittaa.

Identtiset ohjeet

Videon pääsanoma ”Pakene, piiloudu, hälytä” on käytännössä identtinen Lontoon poliisin 4.6.2017 julkaiseman ”Run – Hide – Tell”-ohjeen kanssa (suom: ”Juokse, piiloudu, kerro”). Sikäläinen poliisi julkaisi ohjeensa välittömästi London Bridge –sillalla tapahtuneen tahallisen yliajon ja Borough Marketin ympäristössä tapahtuneen puukotusiskun jälkeen.

SUOMEN UUTISET