Turussa järjestetään sunnuntaina 18.8. terrori-iskun vuosipäivänä Kukkavirta-muistokulkue ja kukkien lasku Aurajokeen. Turun terrori-iskun uhrien lisäksi kulkueella halutaan järjestäjien tiedotteen mukaan kunnioittaa terrori-iskujen uhreja kaikkialla Euroopassa. Tänä vuonna muistotilaisuuden juhlapuheen pitää perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila.

Jo toista kertaa järjestettävä muistokulkue on mediassa pyritty leimaamaan ”äärioikeistolaiseksi”. Kansan Uutiset luonnehti muistokulkuetta peräti ”natsimarssiksi”.

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps) kertoo menevänsä muistotilaisuuteen vain puhujavieraana, eikä hänellä ole mitään tekemistä järjestäjien kanssa.

– On surullista, että Turun kaupunki ei halua millään lailla noteerata tätä islamilaista terrori-iskua. Siitähän meidän pitäisi puhua, eikä siitä, onko yleisön joukossa muutama tyyppi, joista ei tykätä.

Junnila pitää erikoisena sitä, että äärivasemmisto haluaa järjestää mielenosoituksen muistokulkuetta vastaan. Hän korostaa, että 188 Kukkavirta on nimenomaan terrori-iskun uhrien muistoa kunnioittava muistokulkue, ei mielenosoitus.

– Hiukan surullista on, että paikalle on jälleen tulossa ”vastamielenosoittajien” huutokuoro, Junnila sanoo.

Vastamielenosoituksen pääpuhujana on vihreiden kansanedustajaehdokkaana kevään vaaleissa näkyvyyttä saanut historiantutkija, dosentti Oula Silvennoinen. Järjestäjät ovat halunneet erikseen korostaa, että ”tilaisuus on väkivallaton ja päihteetön”. Anarkistien nettisivujen mukaan vastamielenosoitukseen järjestetään bussikyytejä ainakin Helsingistä ja Tampereelta.

– Haluaisin, että puhuttaisiin enemmän siitä, mitä Turussa on tapahtunut ja miksi se on tapahtunut, Vilhelm Junnila sanoo.

Ei edes hiljaista hetkeä

Junnilan mukaan Turun kaupungin asenne islamilaisen terrori-iskun uhrien muistamiseen on ollut alusta asti hyvin nihkeä. Perussuomalaisten Turun valtuustoryhmä olisi halunnut, että valtuustossa olisi pidetty hiljainen hetki uhrien muistolle. Edes tähän ei Turussa suostuttu.

– Kunnioitamme uhreja ja auttajia työskentelemällä joka päivä turvallisuuden, kulttuurien yhteisymmärryksen ja maahanmuuttajien kotoutumisen parantamiseksi yhdessä muiden viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan kanssa, perusteli Turun kaupunginjohtaja Minna Arve muistotilaisuuden järjestämättä jättämistä viime vuonna Turun Sanomissa.

Junnila syyttää Turun kaupunkia terrori-iskun hyssyttelystä

– Nyt jauhetaan äärioikeistosta ja äärivasemmistosta, ja siitä, keitä kulkueessa on mahdollisesti mukana. Sen sijaan meidän pitäisi puhua siitä, että tämä oli ensimmäinen islamilainen terrori-isku Suomessa. Jollei tästä saa puhua, niin mistä sitten, Junnila kysyy.

Kukkavirta-muistokulkue lähtee Vähätorilta Turun pääkirjaston kupeelta sunnuntaina 18.8. kello 12.

Suomen Uutiset