Eritrealainen turvapaikanhakija puukotti kahta koulumatkalla ollutta tyttöä Etelä-Saksassa. Toinen tytöistä on kuollut, toinen sairaalassa. Poliisi otti epäillyn kiinni turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa. Suomen mediassa tapauksesta on uutisoitu joko hyvin alustavien tietojen varassa tai tahallisesti salaillen.

Mies hyökkäsi kouluun matkalla olleiden 13- ja 14-vuotiaiden tyttöjen kimppuun varhain maanantaiaamuna saksalaisessa pikkukaupungissa, kertoo Tagesspiegel-lehti. Hyökkääjä tuli turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksesta ja löi veitsellä tyttöjä vatsaan ja rintakehään. Tämän jälkeen mies pakeni takaisin vastaanottokeskukseen.

Henkiin jääneen tytön kertomuksen mukaan mies vain tuli talosta ja löi hänen ystäväänsä veitsellä ilman mitään syytä. Sen jälkeen mies löi häntä vatsaan veitsellä ja pakeni takaisin taloon.

Kuolettavan vamman saanutta 14-vuotiasta tyttöä jouduttiin elvyttämään tapahtumapaikalla. Sen jälkeen hänet kuljetettiin sairaalaan, jossa hän kuoli muutamia tunteja myöhemmin. Myös toinen, 13-vuotias tyttö sai vaikeita vammoja ja joutui sairaalahoitoon. Hän on erittäin järkyttynyt saatuaan kuulla ystävänsä kuolleen.

Poliisi otti läheisestä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksesta kiinni kolme miestä, joista kaksi päästettiin myöhemmin vapaaksi. Teosta epäilty mies oli itsekin saanut haavoja joko hyökkäyksen yhteydessä tai viilleltyään itseään myöhemmin, joten hänet jouduttiin viemään sairaalaan ommeltavaksi.

Poliisi kehottaa välttämään epäluulojen lietsomista

Teosta epäiltynä pidätetty mies on 27-vuotias eritrealainen turvapaikanhakija, joka tuli Saksaan vuonna 2016. Hänellä on oleskelulupa, joka on voimassa vuoteen 2023 asti. Mies ei ole poliisin vanha tuttu lukuun ottamatta sitä, että hän on kerran jäänyt kiinni ajokortitta ajamisesta. Epäillylle tullaan tekemään mielentilatutkimus.

Focus-lehden haastattelema nainen toivoo, että kyseessä on vain yksittäistapaus. Poliisi kehottaa tiedotteessaan ihmisiä välttämään ”yleistä epäluuloa vieraita ihmisiä tai turvapaikanhakijoita kohtaan” ja olemaan lietsomatta sellaisia epäluuloja.

Turkin suurlähettiläs lentää muistotilaisuuteen

Tiistaina rikospaikalla aiotaan pitää muistotilaisuus, johon saapuvat Baden-Württembergin osavaltion sisäministeri ja Turkin suurlähettiläs, joka lentää Berliinistä tätä varten. Turkki ottaa tapahtuneen hyvin vakavasti, koska surmansa saanut tyttö oli turkkilaistaustainen Saksan kansalainen.

Henkirikoksen tapahtumapaikka Illerkirchberg on pieni, alle viiden tuhannen asukkaan kaupunki Ulmin lähellä Etelä-Saksassa. Kaupunki on perustettu jo roomalaisajalla. Yleisesti luonnehtien Illerkirchberg on pieni mutta kaunis kylä, jossa ei koskaan tapahdu mitään.

Turvapaikanhakijat joukkoraiskasivat vuonna 2019

Tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun turvapaikanhakijat syyllistyvät rikoksiin Illerkirchbergissä. Vuonna 2019 turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa tapahtui Halloween-yönä joukkoraiskaus, josta tuomittiin neljä miestä parin vuoden vankeusrangaistuksiin. Tuomiot olivat rangaistusasteikon alalaidasta.

Joukkoraiskauksesta tuomitut neljä 17-26-vuotiasta miestä ovat kotoisin Irakista ja Afganistanista. Uhri oli 14-vuotias tyttö, jonka miehet houkuttelivat vastaanottokeskukseen. Sen jälkeen miehet huumasivat tytön avuttomaan tilaan.

Suomen media: ”Mies puukotti tyttöjä ja pakeni taloon”

Tapauksesta ovat Suomessa maanantaina uutisoineet ainakin Helsingin Sanomat ja Yle. Helsingin Sanomien uutinen on ilmeisesti tehty puutteellisten tietojen varassa, koska siitä ei mitenkään ilmene, että epäilty on eritrealainen turvapaikanhakija.

Helsingin Sanomien lainaamassa Bild-lehden uutisessa on selvästi kerrottu, että epäilty on eritrealainen turvapaikanhakija, joka pakeni teon jälkeen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen. Hesari kertoo lukijoilleen vain, että ”hyökkääjä pakeni poliisin mukaan viereiseen rakennukseen”.

Ylen ruotsinkielinen toimitus on samoilla linjoilla: mies puukotti tyttöjä. Sen jälkeen mies pakeni taloon.

Iltalehti uutisoi astetta rohkeammin: ”Tekijä pakeni asuinrakennukseen, jossa majoitetaan ilmeisesti pakolaisia.”

SUOMEN UUTISET