Yli kolmekymmentä vuotta äärimuslimien tappolistalla ollut kirjailija joutui veitsihyökkäyksen uhriksi esitelmätilaisuudessa Yhdysvalloissa. Hyökkääjä puukotti häntä kaulaan. Rushdie on sairaalahoidossa. Hänen tilansa ei ole tiedossa.

Intiassa syntynyt, nykyään pääasiassa Yhdysvalloissa asuva kirjailija Salman Rushdie, 75, joutui veitsihyökkäyksen uhriksi perjantaina ollessaan pitämässä esitelmää Chautauqua-instituutissa New Yorkin osavaltion lounaisosassa, kertoo Guardian-lehti.

Rushdie oli juuri aloittamassa esitystään, kun yleisön joukossa ollut mies ryntäsi lavalle ja löi häntä veitsellä toistakymmentä kertaa ylävartaloon.

Salman Rushdie vietiin helikopterilla sairaalaan. Hänen vammoistaan ei ole tarkempaa tietoa.

Myös tilaisuuden juontaja sai haavan veitseniskusta. Esitelmätilaisuuden aiheena oli kirjojensa vuoksi vainotuiksi joutuneiden kirjailijoiden kohtalo.

Äärimuslimien tappolistalla jo yli 30 vuotta

Poliisi otti hyökkääjän kiinni välittömästi. Hänen henkilöllisyydestään tai teon motiivista ei ole vielä julkistettu tarkempia tietoja, mutta ne tuskin tulevat olemaan yllätyksiä: Salman Rushdie on ollut äärimuslimien tappolistalla jo yli 30 vuotta.

Rushdien tunnetuin kirja Saatanalliset säkeet julkaistiin vuonna 1988. Se herätti laajaa huomiota muslimipiireissä. Se on kielletty kolmessatoista maassa.

Vuonna 1989 Iranin uskonnollinen johtaja Ajatollah Khomeini antoi Rushdieta koskevan fatwan eli tappokäskyn, koska piti hänen kirjaansa islamia loukkaavana. Myöhemmin useat muut muslimien uskonnolliset johtajat ovat uudistaneet tämän tappomääräyksen ja tarjonneet useiden miljoonien dollareiden tapporahaa Rushdien hengestä.

Oli huolissaan ukrainalaisten kirjailijoiden tilanteesta

Rushdie on perheensä kanssa joutunut elämään jatkuvassa poliisin suojeluksessa. Hän on sekä Iso-Britannian että Yhdysvaltain kansalainen ja on asunut molemmissa maissa. Salman Rushdie on aiemmin toiminut kirjailijoiden sananvapausjärjestö PEN:in Yhdysvaltain osaston puheenjohtajana.

– Perjantaiaamuna vain muutamia tunteja ennen hyökkäystä Salman lähetti minulle sähköpostia auttaakseen turvallisten paikkojen löytämisessä ukrainalaisille kirjailijoille, kertoo Yhdysvaltain PEN-järjestön nykyinen puheenjohtaja Suzanne Nossel.

Caro-nimimerkki kertoo isänsä olleen kokouspaikalla ja ottaneen kuvia:

Toimittaja Chaudhary Parvez on julkaissut myös kuvia tapahtumapaikalta. Kuvissa paikalla pidätetty mies.

SUOMEN UUTISET