Viime elokuussa murhayrityksen uhriksi joutunut kirjailija Salman Rushdie on antanut ensimmäisen haastattelunsa veriteon jälkeen. Hiljalleen toipuva Rushdie on menettänyt näön toisesta silmästään. Kädessä on hermovaurio, joka haittaa kirjoittamista, mutta kirjailija ei silti aio luovuttaa.

Kirjailijoiden sananvapautta käsitelleessä esitelmätilaisuudessa puhumassa ollut Salman Rushdie joutui murhayrityksen uhriksi New Yorkin osavaltiossa viime elokuussa. Veitsellä aseistautunut islamisti ehti haavoittaa häntä lähes kuolettavasti. Rushdie joutui kuudeksi viikoksi sairaalaan.

Nyt hän on antanut ensimmäisen haastattelunsa murhayrityksen jälkeen The New Yorker -aikakauslehdelle. Pitkässä haastattelussa Rushdie muistelee kirjailijanuraansa ja elämäänsä islamistien tappouhan alla.

Päätti lakata pelkäämästä

Täytettyään viime kesänä 75 vuotta Rushdie uskoi jo selvinneensä salamurhaajilta. Ensimmäiset kymmenisen vuotta Saatanalliset säkeet -kirjansa ilmestymisen (1989) jälkeen Rushdie eli Britannian poliisin erikoisryhmän suojelussa. Mutta muutettuaan Yhdysvaltoihin vuosituhannen vaihteessa hän oli päättänyt lakata pelkäämästä ja alkaa elää vapaana, ilman poliisin vartiointia.

Syksyllä 2021 Rushdie meni naimisiin runoilija ja kirjailija Rachel Eliza Griffithsin kanssa. Tämä on hänen viides avioliittonsa. Viime kesänä Rushdie oli juuri ennen murhayritystä saanut tehtyä viimeiset korjaukset uusimpaan romaaniinsa, joka ilmestyy lähiaikoina.

Rushdien uusinkin kirja liittyy uskontoon, mutta tällä kertaa teemana on hindujen mytologia. Vaikka rivien välissä onkin luettavissa kovaa kritiikkiä hindujen ylivaltaa ajavaa Intian pääministeri Narendra Modia kohtaan, uusin kirja tulee tuskin johtamaan tappouhkauksiin ja murhayrityksiin.

Osa kulttuuriväestä paheksui Rushdien kirjaa

Haastattelussa Salman Rushdie muistelee, miten vuonna 1989 monet hänen kirjailijaystävänsä suhtautuivat ajatollah Khomeinin hänen hengestään tarjoamaan kolmen miljoonan dollarin palkkioon lähinnä vitsinä. Hän sai kuitenkin taitelijapiireiltä paljon tukea, mutta ei läheskään kaikilta.

Monet tunnetut länsimaiset kirjailijat, poliitikot ja muut julkisuuden henkilöt, kuten Germaine Greer, prinssi Charles, ex-presidentti Jimmy Carter ja muslimiksi kääntynyt muusikko Cat Stevens kritisoivat Rushdien toimintaa ja osoittivat ymmärtämystä muslimien reaktiota kohtaan. Heidän mielestään Rushdie ei olisi saanut loukata muslimien profeettaa.

Jotkut suomalaiset asiantuntijat kritisoivat 30 vuotta tappouhan alla elänyttä Rushdieta vielä häneen kohdistuneen murhayrityksen jälkeenkin. ”Islamia on kritisoitava asiallisesti”, totesi Alan Salahzadeh. ”Islamin kokonaisuudessa leimaava populismi on vastuutonta”, kommentoi kirkon johtava asiantuntija Jyri Komulainen.

”Viidentoista puukoniskun jälkeen kaikki rakastavat minua”

Rushdie sanoo haastattelussa, että monia ihmisiä tuntuu viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana häirinneen se, että hän pysyi hengissä kaikista tappouhkauksista huolimatta.

– Ihmiset eivät pitäneet siitä, että olin hengissä, vaikka minun olisi pitänyt kuolla, Rushdie sanoo.

– Nyt kun minä melkein kuolin, kaikki rakastavat minua. Viidentoista puukoniskun jälkeen kaikki on paljon paremmin.

Salman Rushdie ei ole ainoa ihminen, joka on joutunut ajatollah Khomeinin antaman fatwan uhriksi. Saatanalliset säkeet -kirjan japaniksi kääntänyt Hitoshi Igarashi ja italiaksi kääntänyt Ettore Capriolo ovat joutuneet puukotetuiksi. Kirjan norjaksi julkaissutta William Nygaardia ammuttiin useilla laukauksilla. Useisiin kirjakauppoihin tehtiin polttopulloiskuja.

Fatwa pysyy

Ajatollah Khomeini kuoli pian sen jälkeen, kun oli antanut Rushdien kirjaa koskeneen fatwan. Hänen seuraajansa ajatollah Ali Khamenei pysyi samalla linjalla, eikä peruuttanut tappokäskyä. Päinvastoin, hänen valtakaudellaan tapporahan määrää korotettiin. Khameinin vastaus armon aneluihin oli, että fatwa pysyy, vaikka Rushdie ”katuisi ja hänestä tulisi aikansa hurskain mies”.

Rushdien murhan yrityksestä syytteessä oleva mies on 24-vuotias Hadi Matar. Hän on Kaliforniassa syntynyt Yhdysvaltain kansalainen, jonka vanhemmat ovat tulleet Libanonista. Matar on harras muslimi.

Murhayrityksen lisäksi Matar on syytteessä Rushdien kanssa esiintymässä olleeseen Henry Reeseen kohdistuneesta törkeästä pahoinpitelystä. Hän voi saada yhteensä yli 30 vuoden vankeustuomion.

Ennen murhayritystä Hadi Matar oli someviesteissään osoittanut sympatiaa Iranin islamilaista vallankumouskaartia ja islamistisia äärijärjestöjä kohtaan. Islamilaisen vallankumouskaartin johtaja Hossein Salami totesi murhayrityksen jälkeen, että Matar on toiminut ”rohkeasti”. Ei ole tiedossa, riittääkö murhan yrittäminen jonkinlaisen pienemmän palkkion saamiseen.

Oikea silmä sokeutui

Murhayrityksen jälkeen Salman Rushdie oli kuusi viikkoa sairaalahoidossa. Hän on menettänyt oikean silmänsä näkökyvyn. Toisessa kädessä on hermovaurio, mutta peukaloon ja etusormeen on jo tunto palannut. Käden kuntoutus jatkuu.

Rushdie kertoo, että tunnon puuttuminen osasta sormista haittaa kirjoittamista. Mutta murhayrityksen jättämät henkiset arvet haittaavat vieläkin enemmän. Traumaperäisen stressihäiriön takia ajatuksia on vaikea kasata ja kirjoittaminen ei suju. Siitä huolimatta Rushdie aikoo sitkeästi jatkaa kirjoittamista.

SUOMEN UUTISET