Puheenjohtaja Riikka Purra kommentoi kirjailija Salman Rushdieen kohdistunutta hyökkäystä.

Purra kirjoittaa:

”Salman Rushdie on 80-luvun lopusta toiminut, ehkä tahtomattaan, länsimaisen jo osin pois pyyhityn sananvapausihanteen ja uskontojen kritisoimisen välttämättömyyden puolestapuhujana. Hän joutui uhraamaan oman vapautensa ja elämään piilossa, mutta ei luovuttanut. Hän kuuluu edelleen siihen varsin pienilukuiseen joukkoon kansainvälisiä ajattelijoita, jotka ovat syntyneet muslimiperheeseen, mutta kääntyneet sittemmin kriitikoksi. Kaikki kunnioitus heille rohkeudesta, joka pahimmillaan vaatii hengen.

Olen itse lukenut Saatanalliset säkeet 90-luvulla. Rushdie on sanonut, että hänen kimppuunsa saamat muslimit eivät joko olleet lukeneet kirjaa tai eivät ymmärtäneet sitä. Kirjassa ei nimittäin esitetä mitään loukkaavaa – minkä senkään ei pitäisi olla syy riehua ja uhata väkivallalla. Mutta länsi on liian pelokas ja naiivi vastustamaan hulluutta. Sen sijaan se on kutsunut nämä joukkiot omalle mantereelleen esittämään vaatimuksiaan ja pyytämään palveluksia. Päivästä, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Dogmaattinen islam ei sovellu länsimaiseen yhteiskuntaan. Kyllä me selviäisimme, jos uskaltaisimme puolustaa omaamme. Mutta emme uskalla. Riehuvia islamisteja pahempaa on länsimaalainen suvaitsevainen, joka kerta toisensa jälkeen on valmis keksimään selityksiä maskottiensa käsittämättömille toimille.

Kun Rushdie sai 15 vuotta sitten brittiläisen ritarinarvon, muslimit riehuivat taas. Vaikka alkuperäinen fatwa peruutettiin, on se eri muodoissaan uudistettu moneen kertaan.

Toivottavasti Salman Rushdie selviää tästäkin raukkamaisesta hyökkäyksestä. Uskontoja saa ja pitää kritisoida, myös ja erityisesti islamia.”

Purra julkaisi Twitterissä tapaukseen liittyvän kommentin:


Lue myös: Salman Rushdieta puukotettiin puhetilaisuudessa Yhdysvalloissa – äärimuslimien tappolistalla jo yli 30 vuotta

SUOMEN UUTISET