New Yorkissa poliisien kimppuun hyökänneet turvapaikanhakijat ovat aiheuttaneet niin suuren kohun, että jopa demokraattipoliitikot ovat valmiita harkitsemaan pahoinpitelijöiden karkottamista. Ongelmien ydin on kuitenkin demokraattien omassa politiikassa: etelärajaa pidetään auki laittomasti maahan tuleville ja New Yorkin kaltaiset suvaitsevaiset kaupungit kieltäytyvät yhteistyöstä maahanmuuttoviranomaisten kanssa laittomasti maassa oleskelevien ja rikollisten karkottamisessa.

Yhdysvaltain etelärajan yli vyöryvä laittomien maahantulijoiden tulva heijastuu kaikkialle maahan. Osa tulijoista hakeutuu suuriin kaupunkeihin, joissa heillä on sukulaisia tai tuttavia ja mahdollisesti myös pimeä työpaikka jo valmiina. Etelärajan osavaltioiden republikaanikuvernöörit kantavat kortensa kekoon tarjoamalla tulijoille ilmaisia bussikyytejä pohjoisen demokraattivetoisiin osavaltioihin.

Pelkästään New Yorkin kaupunkiin on parin viime vuoden aikana tullut yli 170 000 turvapaikanhakijaa etelärajalta. Heistä noin 67 000 on tällä hetkellä majoitettuna yli kahdessa sadassa yömajassa ja hotellissa eri puolilla kaupunkia.

Turvapaikanhakijoiden hotellimajoitus on aiheuttanut samoja tuttuja ongelmia kuin Suomessa ja kaikissa muissakin länsimaissa. Turvapaikanhakijat valittavat, että hotelleissa tarjottu ilmainen ruoka on pahaa, kun taas New Yorkin lukuisat kodittomat valittavat, että turvapaikanhakijoita kohdellaan paremmin kuin heitä.

Löivät ja potkivat poliiseja

Viime viikonloppuna tapahtunut hyökkäys poliiseja kohtaan on nostanut laittoman maahanmuuton puheenaiheeksi New Yorkissa. Kaksi poliisimiestä antoi Times Square -aukion lähellä lauantai-iltana siirtolaisjoukolle hajaantumiskäskyn.

Poliisien yrittäessä ottaa yhtä nuorukaista kiinni niskoittelusta epäiltynä, hänen kaverinsa käyvät joukolla poliisien kimppuun lyönnein ja potkuin. Videolta näkyy miten nuorukaiset yrittävät kohdistaa potkuja erityisesti päähän. Poliisit jäävät potkittuina maahan nuorisojoukon poistuessa paikalta.

Epäillyt vapaiksi – näyttivät keskisormea

Poliisi otti samana iltana kiinni neljä 19-24-vuotiasta latinomiestä epäiltyinä poliisien pahoinpitelystä. He ovat Yhdysvalloissa turvapaikanhakijoina. Viides epäilty saatiin kiinni myöhemmin.

Kiinni saadut viisi nuorukaista asetettiin syytteeseen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja päästettiin saman tien vapaalle jalalle ilman takuita. Yhdysvaltain laki olisi mahdollistanut myös sen, että syytetyiltä olisi vaadittu rahallinen takuu ennen vapaaksi päästämistä, mutta demokraattien johtamien kaupunkien syyttäjät ovat tunnettuja siitä, että he kohtelevat tiettyjä rikollisia lepsusti.

Poistuessaan oikeustalolta vapaina miehinä nuorukaiset näyttivät ulkona odottaville toimittajille keskisormea. Yksi nuorukaisista on tutkinnassa kahdesta aiemmasta ryöstöstä, joihin hän on ehtinyt syyllistyä New Yorkissa ollessaan. Hänen epäillään muun muassa lyöneen ja purreen tavaratalon työntekijää, joka yritti estää häntä varastamasta myymälästä.

Kuvernööri tarjoaa tulijoille työpaikkoja

Kun New Yorkin osavaltion kuvernööri Kathy Hochulilta (dem) kysyttiin lehdistötilaisuudessa, pitäisikö poliisin kimppuun hyökänneet turvapaikanhakijat karkottaa maasta, hän vastasi, että asiaa pitäisi ainakin harkita. Samaan aikaan Hochul haluaa yleisesti helpottaa turvapaikanhakijoiden maassa oloa tarjoamalla heille tuhansia työpaikkoja osavaltion hallinnosta.

New Yorkin kaupungin pormestari Eric Adams (dem) kommentoi, että poliisien päälle hyökänneet turvapaikanhakijat pitää asettaa syytteeseen. Adams on aiemmin palvellut kapteenina New Yorkin poliisissa.

Kieltäytyy yhteistyöstä maahanmuuttoviranomaisten kanssa

Demokraatteja edustavat luottamushenkilöt jättävät kuitenkin huomioimatta sen, että ongelmien taustalla on demokraattien voimaan saattama lainsäädäntö. New York on julistautunut turvapaikkakaupungiksi (”sanctuary city”), mikä tarkoittaa, että kaupungin palveluksessa olevia poliiseja ja muita viranomaisia on kielletty ilmoittamasta maahanmuuttoviranomaisille, mikäli he kohtaavat laittomasti maassa olevia henkilöitä.

Kaupunki kieltäytyy kaikesta yhteistyöstä maahanmuuttoviranomaisten kanssa karkotuksiin liittyen. Ei siis ihme, että laittomasti maassa olevat tuntevat olonsa turvalliseksi jopa hyökätessään poliisien kimppuun.

Samaan aikaan kaikki Fox News -uutiskanavan haastattelemat newyorkilaiset puoluekannasta riippumatta ovat yksimielisiä siitä, että laittomien siirtolaisten heidän kotikaupungissaan aiheuttamat ongelmat johtuvat pohjimmiltaan siitä, että presidentti Joe Bidenin hallinto ei ole hoitanut rajakriisiä. Kaikki ovat sitä mieltä, että rötöstelevät turvapaikanhakijat pitää karkottaa maasta.

SUOMEN UUTISET