Pakolaisten ja laittomien siirtolaisten määrä on jyrkässä kasvussa Välimerellä. Kohta ollaan kriisivuoden 2015 lukemissa. Tästä ei enää selittämällä selviä ja Euroopan unioni on taas selkä seinää vasten. Taakanjako saattaa olla totta vielä tämän vuoden puolella.

Jo keväällä näytti siltä, että jotakin oli tapahtumassa. Pelkästään pääsiäisen aikana Välimeren keskellä sijaitsevalle Lampedusan saarelle saapui 1 000 laitonta maahantulijaa ja turvapaikanhakijaa. Siksi että Lampedusa on osa Italiaa ja monelle tarunomaista Euroopan unionia.

Hallitsematonta kasvua

Muutaman vuoden hiljaisemman elon jälkeen alkoi olla selvää, että pakolaismäärät ovat hallitsemattomassa kasvussa ja tämän seurauksena Italiaan julistettiinkin hätätila.

– Maaliskuu oli jo poikkeuksellinen ja kehnosta säästä huolimatta alukset pyrkivät Lampedusalle Tunisiasta sekä Libyasta, kertoo vapaaehtoisorganisaatio Sea-Watchin tiedottaja Felix Weiss Svenska Dagbladetissa.

– Tavallisesti ihmiset tunisialaisilla aluksilla ovat tunisialaisia, mutta tämä on muuttunut täysin. Kevään mittaan lähes kaikki ovat olleet lähtöisin Saharan eteläpuolisesta Afrikasta.

Ihmissalakuljettajat liikkeellä

Välimeren ylitse Lampedusan saarelle saapui 30. kesäkuuta yhden vuorokauden aikana yli 2 000 laitonta siirtolaista ja turvapaikanhakijaa. Luvut alkavat olla samalla tasolla kuin Euroopan pakolaiskriisin aikaan vuonna 2015. Parempaa elämää etsivien määrä on vuodessa yli kaksinkertaistunut.

Huippua tuskin on vielä tavoitettu, sillä ihmissalakuljettajien järjestämiä aluksia lähtee vaaralliselle matkalleen jatkuvalla syötöllä. Lampedusalla mereltä hengissä selvinneet viedään ylikuormitettuun ja muusta saaresta eristettyyn vastaanottokeskukseen odottamaan asiansa käsittelyä ja kuljetusta Sisiliaan.

Taakanjakoa odotellessa

EU:n huippukokouksessa kesäkuun lopulla ei päästy yksimielisyyteen maahanmuutto- ja turvapaikkasopimuksesta. Erityisesti Puolaa ja Unkaria hiertää sopimuksen kohta taakanjaosta, jonka mukaan turvapaikanhakijat sijoitettaisiin eri jäsenvaltioihin viime kädessä vaikka pakolla.

Kun laittoman siirtolaisuuden ja pakolaisuuden mittakaava yltää taas kriisitasolle on selvää, että unioni joutuu pohtimaan mahdollisia toimenpiteitä selkä seinää vasten ja pakon edessä. Italia on jo aiemmin ilmoittanut, ettei se suostu ottamaan yksin vastaan taakkaa, joka on käytännössä kaikkien jäsenvaltioiden yhteinen.

SUOMEN UUTISET