Saksa ottaa vastaan eniten pakolaisia ja turvapaikanhakijoita koko Euroopassa. Tulijapaineen dramaattisesti kasvaessa alkaa maksajan osa hirvittää Saksassakin. Kuluja on leikattava ja mahdollisuuksia on toki useampia.

Saksassa on pitkälle yli miljoona tilapäistä suojelua tarvitsevaa Ukrainan pakolaista. Turvapaikkaa haki viime vuonna 218 000 henkilöä. Tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana maahan on saapunut 102 000 turvapaikanhakijaa Euroopan ulkopuolelta eli 78 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Saksan talousministeri Christian Lindner esitteli äskettäin Deutsche Welle-sivustolla laskelman, jonka mukaan valtio käytti viime vuonna turvapaikanhakijoiden sekä pakolaisten palveluihin 29,84 miljardia euroa. Kuluvan vuoden maahanmuuttomenoihin on korvamerkitty 26,65 miljardia euroa.

Turvapaikanhakijan kulut 2 000 €/kk

Saksan liittotasavalta on maksanut pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kustannuksista niinkin vähän kuin 20 prosenttia. Loput ovat tulleet 16 osavaltion omista budjeteista. Nyt osavaltiot vaativat tähän muutosta eli kulujen tasaamista.

Osavaltiot vaativat, että kustannukset jyvitetään ja hyvitetään realistisesti henkilömäärän mukaan, per capita. Vuodeta 2015 vuoteen 2021 liittovaltio hyvitti osavaltiolle jokaisesta turvapaikanhakijasta 670 euroa kuussa. Nyt osavaltiot vaativat tuon summan nostamista 1 000 euroon kuukaudessa.

Kustannuksia leikattava

Kustannusten noustessa Saksassa esiintyy yhä jyrkempiä vaatimuksia toimista, joilla pakolais- ja maahanmuuttomenoja pystyttäisiin pudottamaan. Eräänä keinona on tullut esiin maahan otettavien pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kokonaismäärän leikkaaminen.

Hallituksella on mielessään myös päätösprosessien tehostaminen, joka nopeuttaisi turvapaikanhakijoiden palauttamista lähtömaihinsa. Turvapaikanhakijat haluttaisiin pitää myös säilössä koko käsittelyprosessin ajan, joka sekin nopeuttaisi mahdollista palautusta.

Kehitysapu sidottava palautusten sujuvuuteen

Turvapaikanhakijoiden sijoittaminen Euroopan ulkopuolelle EU:n yhteishankkeena odottamaan asiansa käsittelyä saa sekin kannatusta.

Myös lähtömaiden turvallisuustilannetta pitäisi tarkastella kriittisesti, joka sekin laskisi turvapaikanhakijoiden määrää. Ehdotusten mukaan ainakin Georgia, Moldova ja jotkin pohjoisen Afrikan maat voitaisiin lisätä turvallisten maiden listalle.

Ilmoille on heitetty myös ehdotus kehitysavun leikkaamisesta sellaisilta valtioilta, jotka eivät suostu ottamaan vastaan Saksasta palautettavaksi määrättyjä omia kansalaisiaan.

SUOMEN UUTISET