Ruotsidemokraattien ja porvarihallituksen yhteistä hallitus- eli Tidö-sopimusta on seurattava kirjaimellisesti. Muuten ”hallitukselta putoaa pohja”. Ruotsidemokraattien rooli tukipuolueena loppuu puheenjohtajan mukaan joka tapauksessa tähän hallituskauteen.

– Tidö-sopimus on perusta, jonka päälle rakennamme hallituksen kanssa uuden, vahvan Ruotsin. Se on sopimus, joka on sitova jokaiselta konkreettiselta osaltaan. Jos näin ei toimita, sopimus ei ole enää voimassa. Tämän pitäisi olla täysin selvää, sanoi ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson perinteisessä kevätpuheessaan Tukholman Långholmenilla.

– Ruotsidemokraatit on viimeistään seuraavien vaalien jälkeen joko hallituspuolue tai oppositiossa. Emme enää toimi tukipuolueena hallitukselle, jossa emme itse ole mukana, Åkesson ilmoitti.

EU uhkaa itsemääräämisoikeutta

Åkessonin mukaan ruotsidemokraatit sai Tidö-sopimukseen käytännössä koko maahanmuuttopoliittisen ohjelmansa. Nyt kuitenkin moderaatit ovat piiloutumassa EU:n mahdollisen yhteisen pakolais- ja maahanmuuttopolitiikan taakse.

– Toteutuessaan se tuhoaa kaiken, josta olemme yhdessä sopineet hallituksen kanssa. Emme tule koskaan hyväksymään sopimusta, joka kiistää valtion oikeuden päättää siitä, kuka saa asua maan rajojen sisällä.

Muutamaa päivää aikaisemmin Åkesson kirjoitti Aftonbladetissa, että Euroopan unionista on tulossa Ruotsille ”pakkopaita”.

SUOMEN UUTISET