Sama tahti on askelten Suomessa ja Ruotsissa, julistaa naapurimaan media kommentoidessaan eduskuntavaalien tulosta. Suunta vie oikealle, sosialidemokraattinen ”kaaos” on ohitse ja kokoomus saa aloittaa hallitusneuvottelut. Hallituksen muodostaminen saattaa tosin ruotsalaisarvioiden mukaan viedä kuukausia.

Ruotsalaiskommenteissa toistuu näkemys siitä, että virta vie oikealle ja suunta on siten sama kuin Ruotsilla. Aikaisin maanantaina siteerattiin vielä suomalaisia kommentaattoreita. SVT:llä sai näkyvyyttä Ylen pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Lucas Dahlström, joka vertasi vaalitulosta Tidö-puolueiden menestykseen Ruotsissa ja ennustaa Suomeen kokoomuksen ja perussuomalaisten oikeistohallitusta.

Uutistoimisto TT oli kaivanut esiin Åbo Akademin entisen professorin Göran Djupsundin, joka odottaa ”kovia neuvotteluita”. Hallituksen pitäisi emerituksen mukaan olla koossa ”ennen juhannusta”.

– Kokoomus saa ensimmäisenä aloittaa hallitusneuvottelut. Sitten alkavatkin vaikeudet, Djupsund povaa.

Kokoomuksen arvokonservatiivit avainasemassa

Dagens Nyheterin Philip Teir on sitä mieltä, että hallitusneuvottelut voivat viedä ”viikkoja, jopa kuukausia”. Teir ottaa esille Petteri Orpon ja Riikka Purran täysin erilaiset näkemykset ulkomaalaisen työvoiman tarpeesta Suomessa:

– Mutta myös hänen (Orpon) puolueessa on arvokonservatiivinen falangi, jolla tuskin on mitään sitä vastaan, että Riikka Purra kutsutaan neuvottelupöytään.

Toinen vaihtoehto Teirin mukaan on se, että Orpo kääntyy demareiden puoleen hallituksen muodostamiseksi. Silloin kynnyskysymykseksi muodostuu kokoomuksen säästölista. Mukaan tarvitaan myös pienempiä puolueita kuten RKP ja ehkä myös vihreät.

Sosialidemokraattinen kaaos unholaan

Ruotsidemokraatit muisti perussuomalaisia jo yöllä Twitterissä meppien sanoin: ”Menestys jatkuu. Taas voitto konservatiiveille ja vielä yksi maa, joka äänestää sosialidemokraattisen kaaoksen unholaan.”

Ruotsidemokraatteja lähellä oleva Samtiden.nu-sivusto toi esille sen, että valtaosa Suomen pinta-alasta on nyt perussuomalaista, kun puolue otti haltuunsa maaseudun, keskustan vaalitappion myötä.

SUOMEN UUTISET