

MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaisten nuorin kansanedustaja Joakim Vigelius ajaa vastuullista taloudenpitoa ja tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa: ”Näistä aion puhua seuraavat neljä vuotta”
PS-Nuorison puheenjohtaja, Pirkanmaan aluevaltuutettu Joakim Vigelius, 26, nousi eilen eduskuntaan komealla 10 111 äänen tuloksella. Kansalta saatu luottamus osoittaa, että nuorilla äänestäjillä on muitakin huolenaiheita kuin ilmasto.
Perussuomalaiset ylsi eduskuntavaaleissa historiansa parhaimpaan tulokseen. Samalla valtapolitiikan yleinen asetelma näyttää pysyvästi muuttuneen kun perussuomalaiset on ottanut keskustan paikan suurten puolueiden joukossa.
– Keskusta on pudonnut kärjestä. Äänestäjälle vaihtoehtoja oli vetää talouspolitiikassa oikeaan laitaan, eli kokoomuksen suunnalle tai vasempaan laitaan demarien luokse. Kolmas vaihtoehto politiikassa kauniisti kansallismielisesti näiden keskelle, eli siihen, missä perussuomalaiset on. Näiden takana kauempana ovat vihreät ja vasemmistoliitto, jotka molemmat kyykkäsivät näissä vaaleissa, tuore kansanedustaja Joakim Vigelius sanoo.
Ilmastopuhe jatkunut jo vuosikausia
Päättyneellä vaalikaudella kotimaan politiikkaa on pitkälti hallinnut puhe ilmastosta ja ilmastopoliittisista toimista, joita kiihtyvällä intensiteetillä on vaadittu tekemään yhä lisää. Toisaalta on myös vaadittu luopumasta tekemästä tiettyjä asioita ilmaston nimissä.
Perussuomalaisten menestys kokonaisuudessaan ja myös Vigeliuksen henkilökohtainen äänimäärä kuitenkin osoittavat, että suomalaisilla nuorilla aikuisilla on muitakin huolenaiheita kuin ilmasto.
– Minulle tärkeimpiä teemoja ovat vastuullinen taloudenpito ja vastuullinen maahanmuuttopolitiikka. Näistä aion puhua seuraavat neljä vuotta. Valiokuntapaikoista itseäni kiinnostaisi eniten hallintovaliokunta, mutta katsotaan näitä sitten myöhemmin, Vigelius sanoo.
Mallia Ruotsista ja Tanskasta
Tiukempi maahanmuuttopolitiikka vaatii lainsäädäntöuudistuksia, ja osin olemassa olevan sääntelyn purkamista. Vigelius sanookin, että muun muassa viranomaisen harkintavaltaa tulisi kaventaa niin, että rikoksiin syyllistyvien ulkomaalaisten karkottamista ei voitaisi estää.
– Tällä hetkellä maahanmuuttovirasto jättää karkottamatta jopa noin puolet rikollisista, joita poliisi esittää karkotettavaksi, muun muassa siksi, että rikoksien tekijöillä katsotaan olevan siteitä Suomeen. Toivoisin, että vakavien rikoksien kohdalla meillä olisi käytössä automaattikarkotus.
Ruotsissa ja Tanskassa maahanmuuttopolitikkaa on kiristetty huomattavasti. Vigelius katsoo, että muista Pohjoismaista olisi syytä ottaa mallia.
– Tanskan sosialidemokraattinen hallitus ja Ruotsin uusi oikeistohallitus ovat molemmat tiukentaneet maahanmuuttopolitiikkaa. Sen pitäisi olla myös Suomen suunta.
Veroeurot suomalaisten hyväksi
Kansanedustajana Vigelius aikoo seurata tarkasti, että verotettavia euroja tarkastellaan siitä näkökulmasta, mitä hyvää niillä saadaan aikaan suomalaisille ja peruspalvelujen tarpeessa oleville.
– Resurssit tulee kohdistaa peruspalveluihin kotimaassa. On ymmärrettävä ero sen välillä, mikä on ensisijaista ja mikä toissijaista. Onko oikeutettua verottaa, jos samaan aikaan suomalaisilta kerättyjä verovaroja lähetetään kehitysapuna maailmalle, Vigelius sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Joakim Vigelius ilmastotoimet ulkomaalaiset rikolliset toissijaiset menokohteet verovarat Maahanmuuttopolitiikka Julkinen talous Peruspalvelut Tanska Ruotsi kehitysapu eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsalaiskommentit vaalitulokseen: Virta vie oikealle – hallituksen muodostaminen saattaa kestää kuukausia

Perussuomalaisille 16 uutta kansanedustajaa – Sara Seppänen nousi Lapin äänikuningattareksi

Uusi kansanedustaja Miko Bergbom: ”Äärimmäisen kiitollinen fiilis”

Wille Rydman: ”Hieno ilta isänmaan tulevaisuudelle”

Jorma ”Remontti-Reiska” Piisinen: ”Äänestäjiltä saatiin huikea luottamuksen osoitus”

Kaksi uutta kansanedustajaa ja lisää kannatusta Keski-Suomessa: ”Muutosta haluttiin”

Leena Meri: Toimivaa hyvinvointiyhteiskuntaa ei voi olla, jos talous ei ole terveellä pohjalla

Ruotsalaislehti: ”Sanna Marin oli tarpeeksi tunteeton vaatimaan taktista äänestämistä perussuomalaisten pysäyttämiseksi”

Vigelius: SDP voisi ottaa maahanmuuttopolitiikassa oppia Tanskan sosialidemokraateilta
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.