PS-Nuorison puheenjohtaja, Pirkanmaan aluevaltuutettu Joakim Vigelius, 26, nousi eilen eduskuntaan komealla 10 111 äänen tuloksella. Kansalta saatu luottamus osoittaa, että nuorilla äänestäjillä on muitakin huolenaiheita kuin ilmasto.

Perussuomalaiset ylsi eduskuntavaaleissa historiansa parhaimpaan tulokseen. Samalla valtapolitiikan yleinen asetelma näyttää pysyvästi muuttuneen kun perussuomalaiset on ottanut keskustan paikan suurten puolueiden joukossa.

– Keskusta on pudonnut kärjestä. Äänestäjälle vaihtoehtoja oli vetää talouspolitiikassa oikeaan laitaan, eli kokoomuksen suunnalle tai vasempaan laitaan demarien luokse. Kolmas vaihtoehto politiikassa kauniisti kansallismielisesti näiden keskelle, eli siihen, missä perussuomalaiset on. Näiden takana kauempana ovat vihreät ja vasemmistoliitto, jotka molemmat kyykkäsivät näissä vaaleissa, tuore kansanedustaja Joakim Vigelius sanoo.

Ilmastopuhe jatkunut jo vuosikausia

Päättyneellä vaalikaudella kotimaan politiikkaa on pitkälti hallinnut puhe ilmastosta ja ilmastopoliittisista toimista, joita kiihtyvällä intensiteetillä on vaadittu tekemään yhä lisää. Toisaalta on myös vaadittu luopumasta tekemästä tiettyjä asioita ilmaston nimissä.

Perussuomalaisten menestys kokonaisuudessaan ja myös Vigeliuksen henkilökohtainen äänimäärä kuitenkin osoittavat, että suomalaisilla nuorilla aikuisilla on muitakin huolenaiheita kuin ilmasto.

– Minulle tärkeimpiä teemoja ovat vastuullinen taloudenpito ja vastuullinen maahanmuuttopolitiikka. Näistä aion puhua seuraavat neljä vuotta. Valiokuntapaikoista itseäni kiinnostaisi eniten hallintovaliokunta, mutta katsotaan näitä sitten myöhemmin, Vigelius sanoo.

Mallia Ruotsista ja Tanskasta

Tiukempi maahanmuuttopolitiikka vaatii lainsäädäntöuudistuksia, ja osin olemassa olevan sääntelyn purkamista. Vigelius sanookin, että muun muassa viranomaisen harkintavaltaa tulisi kaventaa niin, että rikoksiin syyllistyvien ulkomaalaisten karkottamista ei voitaisi estää.

– Tällä hetkellä maahanmuuttovirasto jättää karkottamatta jopa noin puolet rikollisista, joita poliisi esittää karkotettavaksi, muun muassa siksi, että rikoksien tekijöillä katsotaan olevan siteitä Suomeen. Toivoisin, että vakavien rikoksien kohdalla meillä olisi käytössä automaattikarkotus.

Ruotsissa ja Tanskassa maahanmuuttopolitikkaa on kiristetty huomattavasti. Vigelius katsoo, että muista Pohjoismaista olisi syytä ottaa mallia.

– Tanskan sosialidemokraattinen hallitus ja Ruotsin uusi oikeistohallitus ovat molemmat tiukentaneet maahanmuuttopolitiikkaa. Sen pitäisi olla myös Suomen suunta.

Veroeurot suomalaisten hyväksi

Kansanedustajana Vigelius aikoo seurata tarkasti, että verotettavia euroja tarkastellaan siitä näkökulmasta, mitä hyvää niillä saadaan aikaan suomalaisille ja peruspalvelujen tarpeessa oleville.

– Resurssit tulee kohdistaa peruspalveluihin kotimaassa. On ymmärrettävä ero sen välillä, mikä on ensisijaista ja mikä toissijaista. Onko oikeutettua verottaa, jos samaan aikaan suomalaisilta kerättyjä verovaroja lähetetään kehitysapuna maailmalle, Vigelius sanoo.

SUOMEN UUTISET