

KUVAKAAPPAUS/YLE
Leena Meri: Toimivaa hyvinvointiyhteiskuntaa ei voi olla, jos talous ei ole terveellä pohjalla
Eduskuntavaaleissa perussuomalaisten kokonaiskannatus nousi yli 20 prosenttiin, eli useampi kuin joka viides äänestäjä antoi tukensa perussuomalaisille. Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri katsoo, että eduskuntavaalin tulos oli vahva osoitus tyytymättömyydestä Sanna Marinin (sd.) hallituskaudella harjoitettuun politiikkaan.
Leena Meri katsoo, että kansan kyllästyminen nykymenoon näkyy vaalin lopputuloksesta.
– Näin siitäkin huolimatta, että SDP ei suoraan joutunut kärsijäksi, vaan äänestystulos osui pitkälti muihin hallituspuolueisiin. Viesti oli kuitenkin selvä: Tästä politiikasta ei ole pidetty, Meri sanoo. Hän oli eilen Ylen A-studiossa analysoimassa vaalitulosta edustajakollegoidensa Antti Häkkäsen (kok.) ja Antti Lindtmanin (sd.) ohella.
Meri korostaa, että ensimmäistä kertaa perussuomalaisten kokonaiskannatus nousi yli 20 prosenttiin, eli useampi kuin joka viides äänestäjä antoi tukensa perussuomalaisille. Lisäksi puoluejohtaja Riikka Purra nousi koko maan äänikuningattareksi päihittäen äänimäärässä jopa pääministeri Sanna Marinin.
– Se oli selvä mandaatti, vaikka ykköspaikkaa puolueena emme saaneetkaan. Kansa selvästi kuitenkin halusi äänestää myös pääministeristä.
Maahanmuuttopolitiikkaa pakko alkaa kiristää
Hallitustunnustelut aloittaa pääsiäisen jälkeen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Meri toteaa, että perussuomalaiset on valmis yhteistyöhön, kunhan perussuomalaisille tärkeiden asioiden edistäminen, kuten maahanmuuttopolitiikan kiristäminen, onnistuu.
– Perussuomalaisille yksi kynnyskysymys on puuttuminen humanitaarisen maahanmuuton edellytyksiin ja kiristyksien tekeminen pohjoismaisen tason mukaiseksi. Lisäksi katsomme, että sosiaaliturvaan nojaavaa, työperäiseksi sanottua maahanmuuttoa tulee hillitä.
Perussuomalaiset haluaa myös leikata toissijaisista julkisista menoista. Perussuomalaisten arvion mukaan leikkaustarve alkavalla kaudella on 2,5-3,5 tai jopa 4 miljardia. Perussuomalaiset esittää kuitenkin muitakin toimia kuin vain leikkauksia, kuten esimerkiksi veropohjan laajennuksia suursäätiöiden yhdistysten kohdalla.
Perussuomalaiset ei leikkaa sotesta
Lindtman heitti, että mikäli kokoomus haluaa ”oikeudenmukaista” linjaa, silloin kokoomuksen tulisi valita hallitukseen SDP perussuomalaisten sijaan.
SDP usein korostaa terveydenhuollon ja koulutuksen merkitystä. Meri huomautti, että perussuomalaiset eivät suinkaan olisi leikkaamassa koulutuksesta tai sotesta.
– Ehkä tässä kohtaa ei pitäisi moittia muita epäoikeudenmukaisiksi, koska yhdenkään puolueen ohjelmissa ei sellaista lue.
Sopeutukset kansan toiveiden mukaisesti
Meri sanoi, että mikäli perussuomalaiset on mukana seuraavassa hallituksessa, puolue on valmis ottamaan valtiovarainministerin tehtävän.
Sopeutuksia ja leikkauksia voidaan tehdä myös kansalaisten toiveiden mukaisesti.
– Kyse on siitä, mistä leikataan ja mitä verotetaan enemmän. Vaaleja ennen on julkaistu laajoja tutkimuksia, joista käy ilmi, että menokohteista esimerkiksi kehitysapu, haitallinen maahanmuutto, hallinto ja Yle-vero ovat kansan hyväksymiä kohteita leikkauksille.
– Nämä vastaavat myös perussuomalaisten näkemyksiä. Meillä ei voi olla toimivaa hyvinvointiyhteiskuntaa, jos talous ei ole terveellä pohjalla.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- haitallinen maahanmuutto eduskuntavaalit 2023 perussuomalaisten kannatusprosentti sopeutustoimet hyvinvointiyhteiskunta vaalitulos humanitaarinen maahanmuutto Antti Häkkänen Yle-vero Maahanmuuttopolitiikka Riikka Purra Antti Lindtman Sanna Marin Leena Meri Petteri Orpo leikkaukset perussuomalaiset SDP talous Kokoomus kehitysapu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Riikka Purra: Rakas Suomi, mikä on kaikkein tärkeintä

Demarit haluaa verottaa yhä lisää – Purra: Veronkiristyksillä flirttailu on huolestuttavaa – ”Ostovoiman heikentäminen vain näivettää taloutta”

Purra moittii Marinin hallitusta siitä, että se ei kykene luopumaan mistään: ”Jokainen hallituspuolue saanut omat lempilehmänsä”

Perussuomalaiset haluaa viedä suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa Tanskan mallin suuntaan – ”Tavoitteena nolla turvapaikanhakijaa”

Jos kaipaat lisää velkaa ja lisää veroja, äänestä demareita – Sanna Marinin mielestä palkasta ei saa jäädä mitään säästöön

Vigelius: SDP voisi ottaa maahanmuuttopolitiikassa oppia Tanskan sosialidemokraateilta

Valiokuntien puheenjohtajuudet jaettu – ”Perussuomalaisten politiikan ydin tulee esille valinnoissa hyvin”

Katso perussuomalaisten vastaukset hallitustunnustelijan kysymyksiin

Perussuomalaiset: Suomi ei saa hyväksyä eikä edistää EU:n uutta yhteisvelkaa tai tulonsiirtopaketteja
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää