Eduskuntavaaleissa perussuomalaisten kokonaiskannatus nousi yli 20 prosenttiin, eli useampi kuin joka viides äänestäjä antoi tukensa perussuomalaisille. Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri katsoo, että eduskuntavaalin tulos oli vahva osoitus tyytymättömyydestä Sanna Marinin (sd.) hallituskaudella harjoitettuun politiikkaan.

Leena Meri katsoo, että kansan kyllästyminen nykymenoon näkyy vaalin lopputuloksesta.

– Näin siitäkin huolimatta, että SDP ei suoraan joutunut kärsijäksi, vaan äänestystulos osui pitkälti muihin hallituspuolueisiin. Viesti oli kuitenkin selvä: Tästä politiikasta ei ole pidetty, Meri sanoo. Hän oli eilen Ylen A-studiossa analysoimassa vaalitulosta edustajakollegoidensa Antti Häkkäsen (kok.) ja Antti Lindtmanin (sd.) ohella.

Meri korostaa, että ensimmäistä kertaa perussuomalaisten kokonaiskannatus nousi yli 20 prosenttiin, eli useampi kuin joka viides äänestäjä antoi tukensa perussuomalaisille. Lisäksi puoluejohtaja Riikka Purra nousi koko maan äänikuningattareksi päihittäen äänimäärässä jopa pääministeri Sanna Marinin.

– Se oli selvä mandaatti, vaikka ykköspaikkaa puolueena emme saaneetkaan. Kansa selvästi kuitenkin halusi äänestää myös pääministeristä.

Maahanmuuttopolitiikkaa pakko alkaa kiristää

Hallitustunnustelut aloittaa pääsiäisen jälkeen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Meri toteaa, että perussuomalaiset on valmis yhteistyöhön, kunhan perussuomalaisille tärkeiden asioiden edistäminen, kuten maahanmuuttopolitiikan kiristäminen, onnistuu.

– Perussuomalaisille yksi kynnyskysymys on puuttuminen humanitaarisen maahanmuuton edellytyksiin ja kiristyksien tekeminen pohjoismaisen tason mukaiseksi. Lisäksi katsomme, että sosiaaliturvaan nojaavaa, työperäiseksi sanottua maahanmuuttoa tulee hillitä.

Perussuomalaiset haluaa myös leikata toissijaisista julkisista menoista. Perussuomalaisten arvion mukaan leikkaustarve alkavalla kaudella on 2,5-3,5 tai jopa 4 miljardia. Perussuomalaiset esittää kuitenkin muitakin toimia kuin vain leikkauksia, kuten esimerkiksi veropohjan laajennuksia suursäätiöiden yhdistysten kohdalla.

Perussuomalaiset ei leikkaa sotesta

Lindtman heitti, että mikäli kokoomus haluaa ”oikeudenmukaista” linjaa, silloin kokoomuksen tulisi valita hallitukseen SDP perussuomalaisten sijaan.

SDP usein korostaa terveydenhuollon ja koulutuksen merkitystä. Meri huomautti, että perussuomalaiset eivät suinkaan olisi leikkaamassa koulutuksesta tai sotesta.

– Ehkä tässä kohtaa ei pitäisi moittia muita epäoikeudenmukaisiksi, koska yhdenkään puolueen ohjelmissa ei sellaista lue.

Sopeutukset kansan toiveiden mukaisesti

Meri sanoi, että mikäli perussuomalaiset on mukana seuraavassa hallituksessa, puolue on valmis ottamaan valtiovarainministerin tehtävän.

Sopeutuksia ja leikkauksia voidaan tehdä myös kansalaisten toiveiden mukaisesti.

– Kyse on siitä, mistä leikataan ja mitä verotetaan enemmän. Vaaleja ennen on julkaistu laajoja tutkimuksia, joista käy ilmi, että menokohteista esimerkiksi kehitysapu, haitallinen maahanmuutto, hallinto ja Yle-vero ovat kansan hyväksymiä kohteita leikkauksille.

– Nämä vastaavat myös perussuomalaisten näkemyksiä. Meillä ei voi olla toimivaa hyvinvointiyhteiskuntaa, jos talous ei ole terveellä pohjalla.

Suomen Uutiset