Suurimpien puolueiden johtajat SDP:n Sanna Marin, kokoomuksen Petteri Orpo ja perussuomalaisten Riikka Purra esittivät eilen MTV:n pääministeritentissä keinoja julkisen talouden sopeutustoimiksi. Demarien talouslinja perustuu edelleen pitkälti toiveajattelulle, sillä puolue laskee sen varaan, että talous lähtee kasvamaan ja työllisyys kehittymään, vaikka merkkejä talouskasvusta ei ole. Perussuomalaiset sen sijaan haluaa laatia selvän tiekartan julkisten menojen vähentämiseen, jotta myöhemmin myös verotusta olisi mahdollista keventää.

Julkisen talouden yhteenlaskettu alijäämä on lähes jopa 14-15 miljardia vuodessa. Koska talouskasvu on hidasta, julkisen talouden ongelmia ei ole mahdollista hoitaa pelkästään luottamalla talouskasvuun.

Perussuomalaisten Riikka Purra painotti MTV:n pääministeritentissä, että kevään hallitusneuvotteluissa on välttämättä päästävä sopimukseen siitä, millaisista valtion menoista säästöjä tehdään ja mitä muutoksia tehdään lakisääteisiin valtion ja kuntien tehtäviin.

Perussuomalaiset ei halua kiristää verotusta, vaan päinvastoin keventää verotusta ja siten vahvistaa kansalaisten ostovoimaa. Purra kuitenkin korosti, että veronalennuksiin ei ole mahdollista mennä heti.

– Perussuomalaiset haluaa keventää verotusta. Siihen ei kuitenkaan ole vielä varaa ennen kuin on olemassa selvä tiekartta valtion menojen vähentämiseen.

– Perussuomalaiset leikkaisi ensin niitä menoja, jotka ovat toissijaisia suomalaisten turvallisuuden ja hyvinvoinnin kannalta. Silti seuraavalla hallituskaudella joudutaan tekemään myös vaikeita päätöksiä. Luonnollisesti myös perussuomalaiset joutuu joustamaan, mikäli olemme hallituksessa, Purra sanoi.

Talouskasvuun tarvittaisiin konkretiaa

Sanna Marinin johtaman SDP:n talouslinjaa on moitittu toiveajatteluun perustuvaksi, sillä demarit laskee pitkälti sen varaan, että talous lähtee kasvamaan ja työllisyys kehittymään – vaikka merkkejä talouskasvusta ei juuri ole.

Marin kuitenkin esitti eilen samaa toiveikkuuteen perustuvaa demareiden talouspolitiikkaa.

– Meidän pitää tavoitella 2 prosentin talouskasvua vuodessa ja 80 prosentin työllisyysastetta. Näillä olisi mahdollista tasapainottaa julkista taloutta jopa neljä miljardia vuodessa.

Mikäli demareiden toiveet eivät toteudukaan eikä talouskasvua nähdä, silloinkaan ei olisi Marinin mukaan oikea aika leikata.

– Me tarvitsemme elvyttävää finanssipolitiikkaa taantumassa. Tarvitaan työllisyyttä vahvistavia toimia. Jos julkisesta taloudesta leikataan, tilanne vain pahenee.

Kokoomuksen Petteri Orpo huomautti Marinille, että talouskasvuun tarvitaan enemmän konkreettisia toimia.

– Tilanne on karmea. Tarvitaan työllisyystoimia sekä myös rakenteellisia uudistuksia, joilla saadaan lisää tuottavuutta suureksi painuneeseen julkiseen sektoriin, Orpo sanoi.

SDP:n mielestä koskaan ei ole oikea aika leikata

Purra moitti sosialidemokraattien talouspolitiikan linjaa, jossa elvyttävää finanssipolitiikkaa suositaan myös nousukaudella. Mitään tosiasiallisia leikkauksia julkisiin menoihin demarit eivät ole esittäneet.

– Käytännössä sosialidemokraattien lääke on aina, tilanteesta riippumatta, lisätä valtion menoja. Se on yksi syy siihen, miksi tässä tilanteessa nyt ollaan, Purra sanoi.

Orpo huomautti Marinille, että Suomen talous laahaa muiden Pohjoismaiden jäljessä ja että demareiden talouslinja on toiveajattelua.

– Jos talous saataisiin kuntoon pelkällä elvytyksellä, se olisi jo kunnossa.

Marinin mukaan taantuman keskellä ei olisi oikea aika leikata julkisista menoista. Hän tosin kuitenkin yllättäen väläytti, että myös demarit olisivat talouden kasvaessa valmiita sopeutustoimiin. Tosin Marinin sopeutustoimet eivät tarkoita ylimääräisistä menoista luopumista.

– Me olemme valmiita esimerkiksi tukkimaan verotuksen porsaanreikiä, josta saadaan lisää tuloja valtion kassaan, Marin sanoi.

Marinilla tutut selitykset menojen kasvulle

Marinin hallitus on lisännyt miljardien edestä julkisia menoja, joita hän yleensä perustelee poikkeusajoilla eli koronalla ja Venäjän aloittamalla hyökkäyssodalla Ukrainaan. Sen Marin jättää kertomatta, että monet hänen hallituksensa lisämenot eivät liity millään tavalla koronaan tai sotaan.

Myös eilen Marinin argumentit olivat tutun kuuloisia:

– Puolustan niitä toimia, mitä hallitus teki globaalin pandemian aikaan. Muistaakseni myös suurimmat oppositiopuolueet tukivat sitä, että tuimme yrityksiä ja työllisyyttä. Siksi emme nähneet esimerkiksi massiivisia irtisanomisia.

Purra moitti Marinia ja hallitusta siitä, että Suomen julkinen talous on paisunut, koska hallitus ei ole kyennyt luopumaan mistään vähemmän tärkeästä.

– Taloudessa on toki tärkeitä asioita, kuten meidän hyvinvointijärjestelmämme, jossa on tehty vaikeita päätöksiä koronaan ja sotaan liittyen, niitä perussuomalaisetkin on tukenut.

– Samaan aikaan, poikkeustilanteessa, te ette ole kuitenkaan osanneet luopua mistään. Jokainen hallituspuolue on saanut omat lempilehmänsä kauppaan mukaan ja sillä on menty. Juuri se kokonaisuus on tämän tilanteen takana, Purra sanoi.

Verouudistukset olisi voitu tehdä jo tällä kaudella

Purra huomautti myös pääministerille, että hallituksella olisi ollut mahdollista tehdä Marinin tarkoittamia verotusuudistuksia jo tällä hallituskaudella, vaikkakaan ne eivät ole sama asia kuin kireä finanssipolitiikka.

– Kukaan ei vastusta sitä, että veropohjaa laajennetaan esimerkiksi suursäätiöiden pääomatuloille. Kuitenkin esittämänne verotukseen liittyvät keinot ovat niitä, joita olisi voitu tehdä jo tällä kaudella, miksi siis ette ole tehneet niitä jo nyt?

SUOMEN UUTISET