Ylen puoluejohtajien vaalitentissä eilen kävi jälleen ilmi, että vasemmistopuolueet eivät suostu edes maltillisiin veronkevennyksiin pelkästään vain siitä syystä, että tavan keskituloiselle palkansaajalle saattaisi jäädä enemmän rahaa käteen omista ansiotuloistaan. Sen sijaan perussuomalaisten tavoitteena on keventää verotusta kaikilta, myös keskituloisilta. Sitä ennen julkinen talous on kuitenkin saatava kuntoon.

Perussuomalaiset tavoittelee kokonaisverotuksen alentamista, ja osana sitä perussuomalaiset haluaa keventää etenkin keskituloisten tuloverotusta. Veronalennuksiin ei kuitenkaan ole mahdollista mennä heti, vaan sitä ennen julkinen talous on tasapainotettava menoleikkausten kautta.

Valtion menoja on supistettava

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi Ylen puoluejohtajien vaalitentissä eilen, että julkisen talouden alijäämää ei tule enää pahentaa nykyisestä millään toimilla.

– Verotusta on alennettava paitsi arjen välttämättömien kustannusten myös palkan verotuksen osalta. Se kuitenkin edellyttää että ensin kyetään päättämään siitä, mistä karsitaan valtion, kuntien ja hyvinvointialueiden tehtäviä. Me emme halua tehdä veronalennuksia velaksi, Purra sanoi.

Hän jo aiemmin esittänyt, että seuraavaan hallitusohjelmaan tulee ottaa selkeät kirjaukset siitä, mitä valtion menoja supistetaan. Perussuomalaisten vaihtoehdossa leikkaukset painottuisivat toissijaisiin menoihin, kuten muun muassa Sitraan, Yleisradioon, kehitysapuun ja maahanmuuttoon

Ruotsissakin alennettiin tuloverotusta

Tuloverotuksen alentaminen olisi paikallaan erityisesti siksi, että sillä vahvistetaan keskituloisten ja muidenkin tuloluokkien ostovoimaa. Purra kuitenkin huomautti, että veroale olisi paikallaan myös Pohjoismaisessa vertailussa.

– Esimerkiksi Ruotsissa keskituloisten palkansaajien tuloverotus on selvästi alemmalla tasolla kuin Suomessa.

Purra huomautti, että verotuksen keventämisellä on paljon hyötyjä paitsi palkansaajalle itselleen myös talouden kokonaisuudelle.

– Verokiila kapenee, talouden dynamiikka kasvaa, kulutus lisääntyy ja tämä kaikki vaikuttaa myös työllisyyteen. Samaan aikaan kun julkista taloutta supistetaan, yksityinen sektori voi kasvaa, koska julkisen sektorin supistamisella vapautuu työvoimaa yksityiselle sektorille, jonka sanotaan kärsivän työvoimapulasta.

Li Anderssonilta perinteistä kateuspuhetta

Ylen puoluejohtajien vaalitentissä eilen kävi jälleen ilmi, että vasemmistopuolueet eivät suostu edes maltillisiin veronkevennyksiin pelkästään vain siitä syystä, että tavan keskituloiselle palkansaajalle jäisi enemmän rahaa käteen.

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mielestä veronalennukset eivät juurikaan hyödyttäisi taloutta ja niihin ei siksi muka kannattaisi mennä. Anderssonin älynväläys oli sanoa ääneen, että veronalennukset hyödyttävät palkansaajaa vain, jos hän maksaa tuloveroa.

– Kun sanotaan, että alennetaan kaikkien veroa, se ei pidä paikkaansa. Pienipalkkaisimmat hyötyisivät hyvin vähän, hyvätuloisimmat voisivat hyötyä enemmän. Veronalennukset vain lisäävät painetta leikata sosiaaliturvasta, Andersson päästeli.

Demarilandiassa kukaan ei tarvitse säästöpossuja

Myös demareiden linja on se, että veronalennuksia ei voi tehdä, koska verouudistus saattaisi hyödyttää keskituloista palkansaajaa – ja mikä kamalinta: myös hyvätuloista. SDP:n mielestä tämä ei olisi ”oikeudenmukaista”.

– Jos me laskisimme tuloverotusta kaikista tuloluokista, niin eniten euroja menisi hyväosaisille ihmisille, pääministeri Sanna Marin sanoi.

Marinin mielestä Suomen talouskasvulle ei olisi hyväksi se, että kaikille jäisi enemmän käteen palkastaan. Demareiden mallissa palkkatuloista ei myöskään saisi jäädä kenellekään mitään säästöön.

– Kun hyväosaisille jää enemmän rahaa käteen, se ei näy talouskasvussa, vaan se raha menee pankkitilille säästöön, Marin heitti.

SDP:n talousmallissa säästäväisyys ei siis ole hyve, vaan mieluummin kansalaisen tulee olla riippuvainen valtion tukiaisista.

SUOMEN UUTISET