Vaalit käytiin eilen, mutta demareille vielä tänäänkin tärkein poliittinen kysymys on ei enempää eikä vähempää kuin ilmaston pelastaminen, jonka väitetään tuovan Suomeen miljardien investoinnit. Perussuomalaisten Jussi Halla-aho ihmettelee, miksi miljardi-investoinnit eivät kiinnosta Yhdysvalloissa tai Kiinassa.

Kansanedustajat, perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja SDP:n Timo Harakka olivat aamulla Ilta-Sanomien ISTV:n vieraina, jossa puhuttiin muun muassa Suomen seuraavasta hallituksesta.

Hallitustunnustelut ovat alkamassa lähiaikoina kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon johdolla. Harakalta kuitenkin kysyttiin, mitkä olisivat mahdollisia demarien omia kynnyskysymyksiä hallitustunnusteluissa.

Harakka ei maininnut esimerkiksi Suomen sisäistä turvallisuutta tai valtion velan lyhentämistä vaan jotain suureellisempaa: ilmaston.

– Kyllä mä olen huolissani ilmastonmuutoksen torjumisen jatkosta, (edellisen) hallituksen rohkea ilmastotavoite on jo tuonut Suomeen merkittävästi uusia investointeja. Ilmastosta huolen kantaminen on siis kaikista kysymyksistä tärkein, Harakka sanoi.

Suomiko muka planeetan ykköstoimija?

ISTV:n juontaja Timo Haapala ihmetteli, miksi ilmastokysymys olisi Harakalle ykkösaihe, koska näissä vaaleissa muun muassa kokoomus on puhunut paljon talouspolitiikasta ja vaatinut talouden tasapainottamista.

Eduskuntavaalien alla onkin puhuttu erityisen paljon taloudesta ja Suomen velkaantumisesta. Demareilla on kuitenkin mielessä suuremmat asiat, koko planeetan tulevaisuus.

– Se, mistä näissä vaaleissa on eniten puhuttu, eivät välttämättä ole niitä asioita, jotka ovat tämän planeetan kannalta keskeisimpiä, Harakka heitti.

– Keskeisimpiä ovat yleensä ne asiat, mistä puhutaan. Voi olla, että ne eivät ole planeetan kannalta keskeisimpiä, mutta voi olla, että myöskään Suomi ei ole planeetan kannalta keskeisin tekijä ratkaisemaan näitä kysymyksiä, Haapala heitti takaisin.

Puheet ja tosiasiat ristiriidassa – taas

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho nappasi kiinni Harakan mainospuheeseen investoinneista, joita Suomeen olisi väitetysti saatu ilmastotoimien vuoksi.

– Onhan se aika mielenkiintoista, että jos maailman kunnianhimoisin hiilineutraalisuustavoite tuo Suomeen miljardien investointeja, kuten usein kuulee väitettävän, niin miten tätä ei ole muualla ymmärretty?

– Eikö amerikkalaisia tai kiinalaisia kiinnosta tällaiset miljardi-investoinnit? Halla-aho kysyi Harakalta.

– Näin se vain on. Tämä on listattu Talouselämä-lehdessä. Meillä on viimeiset neljä vuotta ollut enemmistö, joka hallituksessa on tehnyt linjaukset, Harakka selitti.

– Mutta miksi talous ei sitten kasva, vaikka miljardeja kuulemma sataa ovista ja ikkunoista? Halla-aho sanoi.

SUOMEN UUTISET