Ylen Ykkösaamun vieraana tänään ollut Petteri Taalas kommentoi myös USA:n avaruushallinnon Nasan selvitystä, jossa Suomi on laskettu hiilinieluksi. Vaikka tutkimusta on ilmastointoilijoiden keskuudessa pyritty kiistämään, Taalas toteaa tutkimuksen vain kertovan luonnontieteellisistä faktoista.

USA:n avaruushallinnon Nasan satelliittimittaus närästää lihansyönnin kieltäjiä ja bensan hinnan korottajia, sillä satelliittitutkimus yksiselitteisesti osoittaa, että Suomi on hiilineutraali jo nyt.

Tutkimusta pyritään nyt sitkeästi kiistämään ja selittämään vääräksi, mutta Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas kehottaa luottamaan Nasan tutkimukseen.

Kannattaa vain uskoa siihen, mitä on mitattu

Ylen Ykkösaamun vieraana tänään ollut Taalas kommentoi myös Nasan selvitystä, jossa Suomi on laskettu hiilinieluksi. Tutkimuksen tiedot koskevat eri maiden hiilipäästöjä vuosina 2015-2020.

– Nasan arvio perustuu satelliittimittauksiin. Luonnontieteellinen fakta on, että mitattuna viiden vuoden skaalalla Suomi ja myös esimerkiksi Ruotsi ovat ilmaston kannalta myönteisiä. Nettona nämä maat ovat sitoneet enemmän hiiltä kuin tuottaneet päästöjä, eli kannattaa uskoa siihen, mitä on mitattu.

Taalas sanoo pitävänsä kiinnostavana sitä, mitä pidemmällä aikavälillä tapahtuu.

– Maailman ilmatieteen järjestössä olemme ehdottamassa uutta globaalia seurantajärjestelmää, missä seurataan nieluja ja päästöjä ja katsotaan, mitä ilmakehässä tapahtuu.

SUOMEN UUTISET