Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkisti tänään kuudennen yhteenvetoraporttinsa. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtajan Lulu Ranteen mukaan julkistustilaisuus jatkoi IPCC:n tuttua ilmastopelottelulinjaa, joka vaatii mittasuhteiltaan täysin epärealistisia toimia ilmaston lämpenemisen rajaamiseksi 1,5 asteeseen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne muistuttaa IPCC:n ja 50 vuotta pidettyjen ilmastokokousten julistavan muutaman vuoden välein maailman tuhoutuvan, elleivät kaikki valtiot ja miljardit ihmiset muuta elämäänsä välittömästi ja täydellisesti.

– Maailma ei silti ole tuhoutunut. Päästöjäkin on vähennetty, mitä on pystytty. Tosiasia kuitenkin on, että maailman hiilen ja öljyn kulutus on kaikkien aikojen huipussaan ja pysyy vielä pitkään sillä tasolla. Kehittyvät maat tarvitsevat energiaa, eikä fossiilisten tilalle ole vielä tarjolla teknistaloudellisesti kestäviä, päästöttömiä ja skaalautuvia vaihtoehtoja. Kyse ei ole Suomesta tai ideologiasta, vaan fysiikan ja talouden tosiasioiden muutosvauhdille asettamista rajoista.

Aasiassa rakennetaan satoja uusia hiilivoimaloita

YK:n pääsihteeri António Guterres vaati puheessaan OECD-maita lopettamaan hiilen käytön vuoteen 2030 mennessä ja kaikkia muita maita vuoteen 2040 mennessä.

Ranteen mukaan Kansainvälinen energiajärjestö IEA ennakoi, että tänä vuonna hiiltä poltetaan maailmassa yli 8 miljardia tonnia, mikä on enemmän kuin koskaan, ja määrä on kasvussa. Tämän faktan Gueterres unohtaa mainita.

– Aasiassa on satoja uusia hiilivoimaloita rakenteilla. Jokainen voi siitä arvioida, kuinka realistinen pääsihteeri Guterresin vaatimus on.

Ihmisillä ei ole pulaa hädän tunteesta

Ranne jatkaa, ettei ihmisillä ole pulaa hädän tunteesta. Lietsomalla sitä lisää IPCC tai hallitukset eivät saavuta mitään positiivista. Hallituksilla ei myöskään ole pulaa kunnianhimoisista tavoitteista. Kun entisiäkään tavoitteita ei ole teknologian ja rahan puuttuessa saavutettu, eivät kovemmat tavoitteet paranna tilannetta.

Ranne varoittaa, että vaikka olisi millainen hätä, hätäilyllä vain tappaa itsensä. Fossiilisista polttoaineista eroon pääseminen tulee onnistumaan, mutta se vaatii aikaa. Teknistaloudellisesti järkeviä ratkaisuja toteuttaa Suomen hiilineutraaliustavoite vuoteen 2035 mennessä ei vielä ole. Faktat kertovat, että se tavoite meni jo.

– Pitämällä jääräpäisesti kiinni tavoitteestaan Suomi on kuin se tv-friikki, joka osti 4K-television silloin kun ne maksoivat tuhansia, kun hieman odottamalla niitä alkoi saada satasilla. Maltti on tässäkin valttia.

Tosiasiat on tunnustettava

Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku, sanotaan. Suomen kaltaiselle pienelle maalle ainoa toteuttamiskelpoinen vaihtoehto on arvioida realistisesti lämpenemisen mahdolliset haitat, sopeutua niihin ja siirtää tavoitteemme vuoteen 2050.

– Meidän velvollisuutemme on huolehtia kotimaamme taloudesta, jotta täällä voi kasvaa ja kouluttautua hyvinvoivia Suomen rakentajia. Ylikireän, talouttamme ja arkeamme kurjistavan ilmastopolitiikan tilalle on otettava sinivalkoinen ilmasto-, ympäristö- ja energiapolitiikka, joka vahvistaa Suomea. Vain niin pysymme elinvoimaisena kehittämään ratkaisuja muihin meitä suurempiin ongelmiin, Ranne päättää.

Suomen Uutiset