Suomen ilmastopaneeli esittää tänään julkaistussa raportissaan, että Suomelle tarvitaan oma kansallinen päästökauppamalli liikenteen hiilivähennystavoitteiden saavuttamiseksi. Paneelin laskelmien mukaan päästökauppa aiheuttaisi polttoaineelle kalleimmillaan 88 sentin hinnannousun litraa kohden.

Perussuomalaisten kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen pitää esitystä mahdottomana.

– On täysin käsittämätöntä, että tällaisen ilmastopaneelin ja sen puheenjohtaja Markku Ollikaisen annetaan vaikuttaa Suomen liikennepolitiikkaan. Aivan sama kuin aseistakieltäytyjät tai Sadankomitea päästettäisiin sorkkimaan Suomen puolustuspolitiikkaa.

”Ajatus on aivan järjetön”

Nykyisessä inflaatiotilanteessa ja energiakriisissä esimerkiksi yli 20 prosentin korotus polttoaineen hintaan tarkoittaisi kuoliniskua yritysten kilpailukyvylle ja koko Suomen taloudelle.

– Ajatus on aivan järjetön ja kyseenalaistaa täysin esittäjänsä hahmotuskyvyn, Ronkainen sanoo.

Miljardien rahanmeno

Nykyisen hallituksen tavoitteena on puolittaa liikenteen päästöt vuoden 2005 tasosta, mikä tarkoittaa päästöjen leikkaamista 12,5 miljoonasta tonnista 6,25 miljoonaan tonniin vuoteen 2030 mennessä.

– Hallituksen kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ja EU:n vaatimukset, nyt viimeisimpänä kaavailut ennallistamisasetukseksi, merkitsevät miljardien ja taas miljardien rahanmenoa ilman, että suomalaiset saavuttavat sillä mitään.

– Todellisuudessa Suomi hoitaa tonttinsa hyvin ja jos suot laskettaisiin hiilinieluiksi, olisimme jo lähellä hiilineutraaliutta. Emme voi jatkuvasti nakertaa omaa hyvinvointiamme ylimitoitetuilla ilmastotoimilla, Ronkainen toteaa.

Energiapalettia monipuolistettava

Ronkainen korostaa, kuinka hiilineutraalisuustavoite aiheuttaa haasteita Suomen huoltovarmuudelle.

– Liikennepolttoaineiden päästökauppa vaikeuttaisi jo nyt ahtaaksi ajettua huoltovarmuusvarautumista. Olemme tekemässä kalliiksi tai luopumassa fossiilisesta energiasta ennen kuin korvaavia tuotantomuotoja on edes olemassa.

– Turvetuotanto on ajettu alas, vaikka Suomella on Norjan öljyvaroja vastaavat energiamäärät soihin sidottuina. Päinvastoin energiapalettia tulisi monipuolistaa jo ihan kriisinkestävyydenkin kannalta, Ronkainen perustelee.

SUOMEN UUTISET