Käsillä olevasta energiakriisistä selviytymiseksi perussuomalaiset muun muassa esittää EU:n päästökauppaa väliaikaisesti keskeytettäväksi, sillä päästökauppa nostaa kivihiilellä tuotetun sähkön kustannuksia ja päästöoikeuden hinta siirtyy sähkön hintaan. Perussuomalaiset vaatii hiilivoimaloita ja turvetta käyttöön, jotta ensi talvena suomalaisilla olisi kohtuuhintaista energiaa.

Helsingin Sanomien järjestämässä puoluejohtajien paneelikeskustelussa perussuomalaisten puheenjohtajalta Riikka Purralta kysyttiin eilen, eikö häntä pelota se, että päästökauppajärjestelmän ”ronkkiminen” jäädyttäisi puhtaan energian investoinnit.

Purra vastasi, että poliitikot saavat toivoa, luvata ja julistaa, mutta jos se ei vastaa todellisuutta, numerotavoitteista väkisin kiinni pitäminen ei ole uskottavaa.

Kohtuuhintainen energia turvattava

EU tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä, ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus pyrkii tavoitteeseen jo vuonna 2035 eli jopa 15 vuotta EU:ta aikaisemmin. Purra huomauttikin, että näillä näkymin edes EU ei tule pääsemään omaan vuositavoitteeseensa.

Perussuomalaiset haluaa turvata kohtuuhintaisen energian kansalle.

– Ensi talvena Suomessa pitää ottaa käyttöön kaikki keinot, kuten hiilivoimalat. Myös turvetta pitää käyttää, jotta ensi talvena olisi riittävästi kohtuuhintaista energiaa, kuten sähköä. Silloin lyhyen tähtäimen ilmastotavoitteet siirtyvät hieman kauemmaksi, Purra sanoi ja jatkoi:

– Itse olen realisti enkä julistaja.

Ilmastotavoitetta on lykättävä

Purra totesi, että ilmastotavoitteista ei tarvitse luopua, mutta tavoitteita on nyt tarpeen hieman lykätä.

– Kyse on siitä, että asiat laitetaan tärkeysjärjestykseen. Tällä hetkellä sähkö on niin kallista, että se vaikuttaa myös vihreisiin investointeihin. Koska energian hinta vaikuttaa kaikkeen, me emme voi ikään kuin noukkia ”rusinoita pullasta”, vaan meidän tulee katsoa kokonaisuutta.

Onko vuosiluku tärkeämpi kuin talojen lämmitys?

Vihreiden Maria Ohisalo sanoi olevansa järkyttynyt siitä, että perussuomalaiset kehtaa esittää maltillisempia ilmastotoimia. Ohisalo väitti, että yritykset ja elinkeinoelämä haluaa pitää kiinni kaikista ilmastotoimista.

– Näillä toimilla pitää jatkaa. Jos vihreää siirtymää laitetaan tauolle, tulemme olemaan mahdollisesti kriisien ja ongelmien keskellä, Ohisalo sanoi.

Purra muistutti Ohisaloa siitä, että tiukoista tavoitevuosista kiinni pitämisellä on seuraukset.

– Kumpi on tärkeämpää, vuosiluku 2035 vai se, että ihmisille ei tule kylmä?

Suomen Uutiset