Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on aiemmin linjannut, että kokoomus ei lähde mukaan hallitukseen, joka ryhtyy peruuttamaan ilmastotoimissa.

Kuntaliiton järjestämässä eduskuntapuolueiden puheenjohtajapaneelissa Petteri Orpon puheista oli kuitenkin havaittavissa hieman pakittamista, sillä Orpon mukaan ensi talvena kokoomuksellekin saattaisi kelvata hiili ja turve energianlähteiksi.

Perussuomalaiset on jo pitkään vaatinut turvetta takaisin osaksi suomalaista energiapalettia.

Orpo: Ilmastotavoitteista ei pidä tinkiä

Vaikka Orpon mukaan kokoomus ei enää välttämättä sulje pois turpeen ja hiilen käyttöä energialähteinä, samaan aikaan on kuitenkin edelleen pidettävä kiinni hallituksen tavoitteesta saada Suomi hiilineutraaliksi vuonna 2035.

– Ilmastotavoitteista ei pidä tinkiä, Orpo aloitti ponnekkaasti ja jatkoi:

– Me tarvitaan, että kodeissa ja yrityksissä on ensi talvena lämpöä ja sähköä. Siihen me tarvitaan nyt – sanotaan paha sana – hiiltä ja turvetta, eli kaikki kapasiteetti mitä meillä on. Se ei kuitenkaan tarkoita, että pidemmällä aikavälillä luovuttaisiin ilmastotavoitteista. Suomesta pitää tehdä puhtaan energian suurvalta.

Vihreät viilentäisi mieluummin rakennuksia

Suomen kunnissa pohditaan ensi talvena selviytymistä käsillä olevasta energiakriisistä ja energian kallistumisesta sekä siitä, miten haasteeseen voidaan vastata.

Siinä missä vihervasemmistolla ei näyttäisi olevan mitään haluja pakittaa Euroopankin tasolla ennennäkemättömän kunnianhimoisista ilmastotoimista, vaan sen sijaan esimerkiksi vihreiden mukaan lämmitystä tulee talvella laskea, perussuomalaiset katsoo, että toimivia energian tuotantomuotoja ei voida kriisitilanteessa hylätä ilmastokunnianhimon perusteella.

Perussuomalaiset on jo pitkään vaatinut turvetta takaisin osaksi suomalaista energiapalettia, koska turvetta Suomessa riittää.

Lämmittää voi myös biopolttoaineilla

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra muistuttikin paneelissa myös mahdollisuudesta ensi talvena lämmittää julkisia rakennuksia ja asuinrakennuksia öljyllä.

– Parempi ratkaisu kuin esimerkiksi edistää epärealistista ja ylikallista öljylämmityksestä luopumista on poistaa kansallisella päätöksellä biopolttoaine jakeluvelvoitteen piiristä ja hyödyntää biopolttoaineita. Tällöin öljyjärjestelmien kattiloita ei tarvitse vaihtaa, ainoastaan polttimet. Tämä on kustannustehokkain ja järkevin keino.

– Aikaisemmin on esitetty öljylämmityksestä luopumista, mutta asiaa on tarkasteltava uudelleen tilanteessa, jossa pulaa on sähköstä, ei niinkään öljystä.

SUOMEN UUTISET