Kansanedustaja Kaisa Juuso teki kirjallisen kysymyksen ministerille sähkömarkkinoiden hinta-alueista ja tukkuhinnoittelusta. Elokuun alussa tekemässään kirjallisessa kysymyksessä Juuso tiedustelee ministeriltä, minkä vuoksi Suomessa ylläpidetään yhtä sähkömarkkinoiden hinta-aluetta, kun niitä on Ruotsissa ja Norjassa useita.

– Kysyin ministeriltä hinta-alueiden muodostamisesta. Pyysin vastausta siihen, aikooko hallitus Suomen pohjoisosiin painottuvan sähköntuotannon voimakkaan lisärakentamisen yhteydessä ottaa käyttöön sähkömarkkinoiden tukkuhinta-alueet, ja mitä hallitus aikoo tehdä, että siellä missä voimalaitosrakentamisen ja sähköntuotannon ympäristölleen aiheuttamat haitat ovat suurimmat myös sähkön kuluttajahinta olisi pienempi, Kaisa Juuso kertoo.

Suomessa vain yksi hinta-alue

Hinta-alueiden ansiosta siellä, minne sähköenergian tuotanto on keskittynyt, asukkaat saavat ostaa sähkön muita edullisemmin. Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa energiateollisuuden tuotanto on suurempaa kuin kulutus, ja sähkömarkkinoiden hinta-alueiden ansiosta näiden seutujen asukkaille sähkö on edullisempaa kuin sähköä tuovissa maakunnissa. Tämä ei kuitenkaan toteudu Suomessa.

– Suomessa on sähkön tukkumarkkinoille ainoastaan yksi hinta-alue. Se ei huomioi energiantuotannon painottumista maan pohjoisosiin. Pohjois-Suomessa joet on padottu sähköntuotantoa varten ja lohen nousu estetty ja aiheutettu mittavaa ekologista tuhoa, ja nyt lukuisat arvokkaat maisema-alueet ollaan kaavoittamassa täyteen tuulivoimaloita, mutta menetykset eivät kuitenkaan näy pohjoisten seutujen asukkaille edullisempina sähkön hintoina, edustaja Juuso toteaa.

Ensin ei, sitten kyllä

Vastauksessaan Juuson kirjalliseen kysymykseen (6.9.) elinkeinoministeri Mika Lintilä tyrmää ajatuksen hinta-alueista. Hänen mielestään ne kunnat, joille voimalaitosten kiinteistöverosta on tullut merkittävä tulolähde, voisivat kohdistaa kiinteistöverotulojaan parhaaksi näkemällään tavalla.

Kymmenen päivää myöhemmin kanta on kuitenkin jo muuttunut. Ylen haastattelussa (16.9.) elinkeinoministeri Lintilä tulee edustaja Juuson linjalle. Ministeri pitää sähkömarkkinoiden aluejakoa selvittämisen arvoisena ja toteaa, että kahden hinta-alueen perustaminen on syytä selvittää läpi. Lintilä toteaa haastattelussa, että sähkömarkkinoiden kahden hinta-alueen perustaminen on seuraavalle hallitukselle yksi asia, jota kannattaa lähteä ajamaan eteenpäin.

SUOMEN UUTISET