Perussuomalaiset Naiset epäilee, etteivät hallituksen kaavailemat Kelan sähkötuki ja verotuksessa vähennettävä sähkövähennys monenkaan osalla riitä avuksi huikeiksi kasvaviin sähkölaskuihin. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan verovähennyksen omavastuu olisi 400-500 euroa ja ylimenevältä osalta 60-70 prosenttia.

– Tämä tarkoittaa, että tonnin laskusta jäisi edelleen itselle maksettavaksi noin 700 euroa. Miten se yhtälö toimii, jos tulot ovat esimerkiksi työeläkkeellä 1 500 euroa? Siinä ei paljon verovähennys lohduta.

– Toisekseen verovähennys ei näy heti, vaan sitä haetaan laskuja vastaan. Tilillä ei ole yhtään enempää rahaa siinä vaiheessa, kun lasku tulee, PS-Naisista huomautetaan.

Verotuki suoraan laskuun

Perussuomalaiset Naiset esittääkin verovähennysmallia, jossa jo sähköyhtiö perii osan laskusta tilapäisesti sähkökriisin ajan. Näin toimitaan muun muassa Norjassa, jossa yli 7,2 senttiä kilowattitunnilta maksavasta osuudesta valtio korvaa jopa 90 prosenttia.

– Emme tiedä, mikä tällaisessa mallissa olisi Suomessa niin vaikeaa. Tuet on saatava joka tapauksessa suoraan laskuun, koska apua tarvitaan nyt eikä ensi vuonna. Toki tuet maksavat valtiolle, mutta vielä enemmän yhteiskunnalle maksaa se, että pieni- ja keskituloisten talous romahtaa täysin.

Kodit tulilinjalla

Kylminä kuukausina suurin kustannus tulee lämmityksestä. PS-Naiset pelkääkin, että monelle voi tulla lähtö omasta kodista, kun varat eivät riitä lämmitykseen.

– Heillä ei ole vielä hätää, joilla on talven yli vanhempi määräaikainen sähkösopimus, mutta moni joutuu vaihtamaan sopimusta talveksi. Tällöin kyyti on kirjaimellisesti kylmää. yli kymmenen tuhannen euron lämmitysratkaisumuutokset eivät ole kaikille mahdollisia.

PS-Naiset huomauttaa, että jo nyt sähkölämmitteisiä taloja tulee paljon markkinoille, mutta ostajat saattavat olla hyvin varovaisia.

– Siinä voi jäädä monelle luu käteen, kun joutuu myymään omaa sähkölämmitteistä taloaan, mutta ostajia ei löydy. Miten hallitus auttaa näitä ihmisiä?

Kierre kohti lamaa estettävä

Energiakriisi johtaa hyvin todennäköisesti taantumaan tai jopa lamaan, sanovat asiantuntijat. PS-Naiset vaativat, että tätä estetään kaikin keinoin parantamalla ostovoimaa laskemalla energiahintoja.

– Paras tapa on laskea energiahintoja. Energiahinnat vaikuttavat kaikkeen ostovoimaan, kun hinnat siirtyvät aina ruokakaupan hyllyille asti. Jos ihmisillä ei ole varaa kuluttaa, yritykset ovat pulassa ja kierre on valmis.

– Inflaation kiihtyessä suuret tukien ja palkkojen korotukset voivat tutkitusti vain ruokkia inflaatiota lisää. Tärkeintä on siis vaikuttaa siihen, mitä asiat maksavat.

SUOMEN UUTISET