Kansanedustaja Jussi Wihonen on jättänyt kirjallisen kysymyksen kansalaisten elinkustannusten nousun kriisistä.

Kansanedustaja Jussi Wihosen mukaan inflaatio on piinannut suomalaistalouksia erityisesti kuluvana vuonna, ja tulevana talvena odotetaan kylmää kyytiä muutenkin kuin säiden osalta. Polttoaineen hinnat ovat pahimmasta huipusta laskeneet, mutta ovat edelleen korkealla. Alkutuotannon kustannukset ovat kasvaneet, kun esimerkiksi lannoitteiden hinnat ovat kasvaneet merkittävästi jo ennen Ukrainan sotaa.

– Kuluttajalle inflaation todellisuus iskee viimeistään ruokakaupassa, kun ostoskorin hinta jatkaa kasvamistaan. Lisäksi päälle lyödään sähkön hirvittävät hinnannousut, jotka lisäävät menoja entisestään. Inflaatio iskee moneen kertaan, Wihonen kuvaa tilannetta.

Moni talous pian ahdingossa

Kuluttajaliiton tuoreen kyselytutkimuksen mukaan lähes puolella kotitalouksista ei ole varaa elinkustannusten nousuun yli sadalla eurolla kuukaudessa ilman, että kotitalous joutuu ahdinkoon. Viidennes kotitalouksista ei kestäisi minkäänlaisia elinkustannusten, kuten asumisen, elintarvikkeiden tai energian, hinnannousuja.

Vain noin 15 prosenttia kyselyyn vastanneista kotitalouksista kestäisi yli 500 euron elinkustannusten nousun kuukaudessa. Haasteet korostuvat erityisesti yksinhuoltajien talouksissa, joista noin 30 prosenttia ilmoitti, että maksuvaraa kustannusten nousuun ei ole lainkaan ilman taloudellisen ahdingon vaaraa.

– Kyselyn tulokset luovat synkkää kuvaa tulevasta talvesta. Kotitaloudet ovat hätää kärsimässä. Apua tarvittaisiin nyt eikä pahimman hädän hetkellä. Tällä viikolla uutisoitiin, että jo 4 000 on saanut maksuhäiriömerkinnän maksamattomien sähkölaskujen takia. Ja pahin hinnannousu on vasta edessä, Wihonen kuvaa synkkää tilannetta.

Kansalaiset tarvitsevat turvaa

Wihosen mukaan tulevan talven haasteet ovat ankarat ja kansalaiset tarvitsevat turvaa. Selvää on, että esimerkiksi sosiaalitoimen asiakkaiden ja tukihakemusten määrä tulee kasvamaan hurjasti.

– Kansalaiset tarvitsevat apua kuitenkin nopeasti, eikä kellään ole varaa jäädä odottamaan tukipäätöksiä tai suunnitelmia montaa kuukautta.

Kirjallisessa kysymyksessään Wihonen tiedustelee hallitukselta, miten kuluttajia aiotaan tukea elinkustannusten nousun kriisissä ja miten kuluttajien arvellaan selviävän kriisistä. Lisäksi Wihonen tiedustelee, miten eri virastoissa on varauduttu ruuhkiin, kun tukihakemusten määrä tulee kasvamaan räjähdysmäisesti. Hän kysyy, mitä nopeita tukitoimenpiteitä hallitus aikoo vielä tehdä.

Suomen Uutiset