Perussuomalaisten eduskuntaryhmä jätti tänään toimenpidealoitteen, jossa vaaditaan, etteivät poikkeuksellisen korkeista energiahinnoista johtuvat, kuluttajan omista toimista riippumattomat maksuvaikeudet synnyttäisi maksuhäiriömerkintää.

Historiallisen korkeat energialaskut näkyvät jo kasvavina luottohäiriömerkintöjen määrinä, joita on kertynyt pelkästään sähkölaskujen vuoksi tuhansia.

– Tilanne energiahinnan muodostumisen suhteen tuskin muuttuu nopeasti eikä hallitus ole tuonut riittäviä toimenpiteitä hintojen alentamiseksi, joten voidaan ennustaa, että talvella kuluttajien omista valinnoistaan riippumattomat luottohäiriömerkinnät tulevat entisestään kasvamaan, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ennustaa.

Epäoikeudenmukaisiksi kohtuuttomien sähkölaskujen aiheuttamat luottohäiriömerkinnät tekee Tavion mielestä se, että ne ovat suurelta osin kuluttajasta riippumattomia merkintöjä.

– Henkilö voi olla työelämässä ja hoitaa talousasiansa moitteetta, mutta hänellä ei ole kerta kaikkiaan varaa maksaa energialaskuja, Tavio huomauttaa.

Luottohäiriömerkinnän vaikutukset laajoja

Luottohäiriömerkintä vaikuttaa yksilön taloudellisiin mahdollisuuksiin dramaattisesti. Merkintä vaikeuttaa merkittävästi tai jopa estää kokonaan luoton saannin, tiettyjen vakuutuksien saamisen, osamaksusopimukset ja esimerkiksi nettiliittymän avaamisen.

– Jos henkilöllä tulee eteen esimerkiksi isompi autoremontti, vaaditaan luottohäiriömerkinnän omaavalta usein käteismaksu kertasuorituksena eikä osamaksu käy. Tämä voi olla mahdoton suoritettava pienituloiselle ja voi heikentää työssäkäyntimahdollisuuksia. Tilanne on täysin kohtuuton.

– Kansallisesti suuri määrä luottohäiriömerkintöjä vaikuttaa siten myös kansantalouteen, Tavio huomauttaa.

Hallituksen toimet riittämättömiä

Tuleva pienituloisten sähkötuki ja sähkölaskun perusteella myönnettävä kotitalousvähennys tulevat monille takautuvasti, ja viive laskujen eräpäivien ja tuen todellisen vaikutuksen välillä on perussuomalaisten mukaan liian suuri.

– Tukien määrät eivät muutenkaan välttämättä helpota kaikkien tilannetta, sillä verovähennyksenkin jälkeen energialaskut voivat olla erittäin merkittäviä.

– Vaikka energiayhtiöillä on oikeus itse määritellä maksuajoista ja -sopimuksista, on siis jo nyt nähtävissä, ettei tämä monenkaan kohdella ole riittänyt estämään maksuhäiriömerkinnän syntymistä.

Perussuomalaisten mallissa maksuhäiriömerkintöjen kohtuullistaminen olisi takautuvaa korkeiden energiahintojen ajalta niiltä osin kuin merkinnät ovat syntyneet energialaskuista.

Suomen Uutiset