Maksuhäiriömerkintöjen rekisteröintiä säätelevä luottotietolaki on muuttumassa joulukuun alussa. Jatkossa maksuhäiriömerkintä poistuu henkilön luottotietorekisteristä aiemman 2 vuoden sijaan 1 kuukauden kuluessa siitä, kun velka on maksettu.

Kansanedustaja Ari Koposen mukaan ylivelkaantumiskehitys on huolestuttava ja kertoo siitä, että nykyiset keinot velkaongelmien hillitsemiseksi ovat riittämättömiä ja että uusia keinoja on perusteltua ottaa käyttöön.

– Kokonaisuus on hyvin laaja, eikä sitä ole ratkaistavissa yksittäisellä toimella. Tämä on kuitenkin suunta oikeaan, sillä maksuhäiriömerkintä on kuin huonomman kansalaisen leima, joka vaikeuttaa elämää monin tavoin. Uudistus varmasti motivoi maksamaan velat nopeammin takaisin, jotta saa ”puhtaat paperit”.

Merkintöjä lähes 400 000 suomalaisella

Suomen Asiakastieto Oy:n tilastojen mukaan maksuhäiriömerkintöjä oli 388 600 henkilöllä huhtikuun alussa. Heistä 10 800 ovat hoitaneet velkansa ja heidän maksuhäiriömerkintänsä tullaan poistamaan, kun asiaa koskeva lakimuutos astuu voimaan. Lisäksi osan merkinnöistään saa pois noin 13 400 henkilöä.

– Lakiuudistus tulee toki koskemaan aika marginaalisen pientä osaa väestöstä eli vain niitä alle 3 prosenttia, jotka ovat hoitaneet velkansa. Suurimmalla osalla on useita merkintöjä, eikä mikään merkintä poistu ennen kuin kaikki merkinnät ovat poistuneet, Koponen kertoo.

Asiaa ajettu määrätietoisesti

Perussuomalainen eduskuntaryhmä on ajanut johdonmukaisesti helpotuksia velallisten asemaan ja nostanut keskusteluun erilaisilla valtiopäivätoimilla, esimerkiksi velkojen perintään liittyviä epäkohtia ja maksuhäiriömerkinnän saaneiden kansalaisten epätasa-arvoista kohtelua.

– Yhteistyö velallisten eteen kantaa pikkuhiljaa hedelmää ja se on yli puoluerajojen ylittävän yhteistyön tulosta, Koponen sanoo.

SUOMEN UUTISET