Eduskunnassa käytiin torstaina 9. syyskuuta keskustelua hallituksen esityksestä luottotietolain, maksupalvelulain ja rikosrekisterilain uudistamiseksi. Esitys vaikuttaa maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikojen kestoon ja samalla toteutettiin EU:n tietosuojalainsäädännöstä johtuvia välttämättömiä muutoksia. Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa on erityisen tyytyväinen hallituksen päätöksestä lyhentää maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikoja.

-Maksuhäiriömerkintä hankaloittaa ihmisen arkea monin tavoin. Muun muassa vakuutuksen, puhelinliittymän tai vuokra-asunnon saaminen voi tyssätä maksuhäiriömerkintään, Elomaa listaa.

-Nykykäytäntö on todella armoton ja maksuhäiriömerkintöjen säilytysajat ovat kohtuuttoman pitkiä. Usein voi olla kyse vain unohtuneesta laskusta ja tilapäisistä talousvaikeuksista. Siitä voi sitten seurata merkintä luottotietorekisteriin moneksi vuodeksi.

Hallituksen esityksen muutokset koskevat sellaisia tapauksia, joissa velat on maksettu. Tiettyjen yleisimpien henkilö- ja yritysluottotietoina talletettavien maksuhäiriömerkintöjen säilytysaika lyhenisi yhteen kuukauteen siitä, kun rekisterinpitäjä on saanut tiedon maksun suorittamisesta. Lisäksi uuden maksuhäiriömerkinnän pidentävästä vaikutuksesta luovuttaisiin. Muutokset koskevat myös vanhoja maksuhäiriömerkintöjä ja säilytysajat lyhenevät myös rekisterissä jo olevien maksuhäiriömerkintöjen kohdalla.

-Pidän reiluna pelinä, sitä että kun velka on kuitattu, ei asialla enää ihmisiä piinata. Tässä muutoksessa on mielestäni vain pelkkiä voittajia. Mahdollisuus päästä eroon maksuhäiriömerkinnästä voi joissakin tapauksissa kannustaa maksamaan velat pois nopeasti, joten hyötyjinä on velallisten lisäksi myös saajapuoli, Elomaa arvioi.

Elomaa on vuosien saatossa laatinut lukuisia valtiopäivätoimia kuten lakialoitteita ja kirjallisia kysymyksiä maksuhäiriömerkintöihin liittyvien käytäntöjen muuttamisesta inhimillisempään suuntaan. Hän on myös osallistunut aktiivisesti poliittiseen keskusteluun velallisten aseman parantamisesta.

-Tämä asia on ollut mukana omassa politiikassani siitä lähtien kun tulin valituksi eduskuntaan vuonna 2011. Minun lisäkseni eri puolueissa on ollut kourallinen kansanedustajia, jotka ovat tahoillaan nostaneet esille velallisten kohteluun ja maksuhäiriömerkintöihin liittyviä epäkohtia. Ehkä tämä pitkäjänteinen työ johti siihen, että hallitus päätti lyhentää säilytysaikoja tällä esityksellä, Elomaa päättää.


Kike Elomaa eduskunnassa kuvattuna. Kuva: Matti Matikainen

SUOMEN UUTISET