

LEHTIKUVA
Tynkkyseltä viisi aloitetta velkaantumisen pysäyttämiseksi – ulosotossa jo yli puoli miljoonaa suomalaista
Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen jätti tänään eduskunnassa useita aloitteita, joilla pyritään puuttumaan Suomea koskevaan velkaongelmien määrän kasvuun.
Sebastian Tynkkynen esittää laki- ja toimenpidealoitteissaan lyhennystä maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikaan, taloustaidon oppiaineen tuomista peruskouluihin ja toisen asteen koulutukseen, ulosoton suojaosuuden korottamista ja velkajärjestelyyn pääsemiseksi asetettujen kriteerien kohtuullistamista.
– Jo vuosien ajan on puhuttu suomalaisten yhä kasvavista velkaongelmista ja kansalaisten pahenevasta ahdingosta. Nykyisen hallituksenkaan ohjelmasta ei löydy riittävästi kunnianhimoa lähteä tosissaan ja kaikin keinoin taklaamaan näitä ongelmia – positiivinen luottorekisteri on hyvä alku, mutta se ei riitä. Puheilla ja tilannetta seuraamalla asiat eivät ratkea, vaan vaaditaan päättäväisiä ja konkreettisia toimia, joilla tähän kehitykseen tosissaan puututaan.
Yhä useammalla maksuhäiriömerkintä
Velkaongelmien määrä Suomessa on kasvanut vuosien aikana merkittävästi, ja ne koskettavat yhä useampaa suomalaista. Asiakastiedon tuoreimpien tilastojen mukaan lähes 390 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Ulosoton perintätoimien kohteena puolestaan oli vuonna 2019 yhteensä yli 560 000 suomalaista.
– Lähdin viime syksystä alkaen perehtymään monesta eri näkökulmasta velkaantumiseen ja sen tuloksena nämä konkreettiset aloitteet on saatu aikaan. Syksyn ja talven aikana olen kuullut useita eri asiantuntijatahoja aiheeseen liittyen sekä kansalaisia, jotka velkaongelmien kanssa ovat joutuneet painimaan. Kokonaisuus on kuitenkin todella laaja ja moniulotteinen, joten työtä tämän kokonaisuuden parissa tulee jatkaa edelleen.
Eduskunnassa tullaan käymään perussuomalaisten kansanedustajan Ritva Elomaan keskustelualoitteen seurauksena tämän viikon keskiviikon täysistunnossa ajankohtaiskeskustelu velkaantumiseen liittyvistä asioista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- maksuhäiriömerkintä ulosotto suomalaiset lakialoite Ritva ”Kike” Elomaa Sebastian Tynkkynen Velkaantuminen perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koponen: Missä ovat hallituksen lupaamat toimet ylivelkaantumisen vähentämiseksi?

Elomaa: Rangaistus luottotietojen menetyksestä ei voi olla kohtuuton – ”Antakaa nyt ihmisten edes tehdä töitä!”

Mäkynen: Merkinnät maksuhäiriöistä keskeytettävä koronan ajaksi

Purra: Pikavippien mainonta pitäisi kieltää kokonaan
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.