Kansanedustaja Jukka Mäkynen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen koronapandemian aiheuttamista maksuhäiriömerkinnöistä. Mäkynen pyytää hallitusta selvittämään, että onko maksuhäiriömerkintöjä mahdollista keskeyttää koronakriisin ajaksi.

Jos henkilö on joutunut koronakriisin takia talousvaikeuksiin ja joutuu sen takia ottamaan lainan eikä pysty maksamaan sitä takaisin ja pystyy todistamaan, että lainanotto ja maksuvaikeudet johtuvat koronasta, hänet pitäisi Jukka Mäkysen mielestä vapauttaa tulevasta maksuhäiriömerkinnästä.

Mäkynen pyytää lisäksi hallitusta selvittämään, että onko mahdollista, että maksuhäiriömerkintä saadaan myöhemmin poistettua henkilön tiedoista, jos maksuhäiriömerkintä on suoraa seurausta koronakriisistä.

– Ympäri maailmaa riehuva koronapandemia on jo aiheuttanut satojen tuhansien suomalaisten työntekijöiden yt-neuvottelut ja lomautukset. Koronan vaikutukset Suomen talouteen ovat merkittäviä ja työttömyyden rajusti lisääntyessä moni suomalainen joutuu turvautumaan erilaisiin pikavippeihin ja muihin vastaaviin rahoitusjärjestelyihin, jotta oma ja perheen talous saadaan turvattua kriisin aikana.

Tukien maksussa viivästyksiä

Nyt on jo tiedossa, että työttömyysetuuksien ja toimeentulotukien maksamisessa tullaan näkemään suuria viivästyksiä, jolloin kansalaisella ei ole Mäkysen mukaan muuta mahdollisuutta, kuin turvautua erilaisiin pikavippeihin ja muihin vastaaviin lainajärjestelyihin.

– Kun maksukyvyn palautumisesta normaalitilaan ei ole kenelläkään yt-menettelyyn joutuneella henkilöllä ennakkoon tietoa, on selvää, että moni joutuu ottamaan lainaa pakkotilanteessa. Näin ollen mahdollisesta lainan takaisinmaksuvaikeuksista rankaiseminen on epäoikeudenmukaista tämänhetkinen yhteiskunnallinen tilanteemme huomioiden, Mäkynen toteaa.

Korona lisää velkaantumista

Mäkynen painottaa, että lainoja täytyy tietenkin lyhentää heti, kun se on taloudellisesti mahdollista. Jos muualta ei saa rahaa ruokaan ja muihin pakollisiin menoihin kuin lainarahalla, ei talousvaikeuksiin joutuneita ihmisiä saisi Mäkysen mielestä rangaista elämää vaikeuttavalla maksuhäiriömerkinnällä.

– Kun korona on saatu selätetyksi, Suomessa saattaa olla iso määrä velallisia, jotka ovat saaneet maksuhäiriömerkinnän korona epidemian takia. Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa työn ja asunnon saamista ja leimaa ihmistä vuosikausiksi eteenpäin.

– Mikäli maksuhäiriömerkintää koskevalle lainsäädännölle ei voida tehdä mitään edes koronan aikana, niin meillä tulee olemaan iso joukko ihmisiä, joita rangaistaan maksuhäiriömerkinnällä siitä, että he ovat pakkotilanteessa joutuneet turvautumaan lainoihin, jotta he pystyvät turvaamaan itsensä ja perheidensä toimeentulon kriisin aikana, Mäkynen pelkää.

SUOMEN UUTISET