Eduskunta keskusteli keskiviikkona perussuomalaisten kansanedustaja Kike Elomaan aloitteesta velkaantumisesta ja siihen liittyvistä ongelmista. Suomalaiset velkaantuvat muun muassa korttiluotoilla, kulutusluotoilla, pikavipeillä ja taloyhtiölainoilla, ja ylivelkaantuminen koskettaa yhä useampaa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra mainitsi puheenvuorossaan, että kotitalouksien kulutusluottokanta kasvaa kaiken aikaa. Tällä hetkellä kokonaissumma on arviolta noin 23 miljardia euroa.

Purran mukaan pikavipeistä ei valitettavasti ole saatavilla tuoreita tilastoja, koska Tilastokeskus lopetti luottokantatilastonsa julkaisemisen muutama vuosi sitten. Niitä voi kuitenkin arvioida pikavippiyritysten tilinpäätöstilastojen avulla.

– Erityisesti Ruotsista, Norjasta ja Virosta tulevien toimijoiden luotonanto on yli kolminkertaistunut muutamassa vuodessa, Purra huomauttaa.

Korkokatto ei poista ongelmaa

Viime vuonna voimaantullut pikavippejä suitsiva laki ei lopulta kieltänyt niiden markkinointia eikä markkinointiin muutenkaan tullut rajoituksia.

– Korkokatto ja luottokustannusten rajaus onneksi, mutta valitettavasti ne eivät poista pikavippiongelmaa, Purra sanoo.

Pikavippien ottajat ovat hyvin usein työmarkkinoiden ulkopuolella olevia tai nuoria ja kokemattomia rahankäyttäjiä. Velkaantumisen kierre ja monet muut ongelmat kietoutuvat yhteen. Pienituloisilla ongelmat kärjistyvät helpommin.

Hollanti kielsi markkinoinnin

Purra pitää oikeansuuntaisina monia tehtyjä ja tulossa olevia toimia ylivelkaantumisen ehkäisemiseksi ja velkaantuneiden auttamiseksi. Myös hallituksen suunnittelema pikavippien valvonnan siirtäminen finanssivalvonnan piiriin olisi toteutuessaan oikea toimenpide.

– Mielestäni pitäisi olla silti rohkeampi. Tämä ala löytää aina uusia konsteja kasvaa.

– Suomi voisi kieltää pikavippien markkinoinnin kokonaan, kuten Euroopassa on tehnyt Hollanti. Täyskielto olisi kuulemma liian vaikea toteuttaa, ainakin EU:n jäsenmaana, Purra sanoo.

Hollanti kielsi pikavippien markkinoinnin vuonna 2017. Myös hakukoneyhtiö Google on rajoittanut Yhdysvalloissa pikavippien markkinointia.

SUOMEN UUTISET