Euroopan komissio on tietoinen pikavippien ongelmallisuudesta, ja se on aloittanut arvioinnin nykyisen lainsäädännön riittävyydestä.

Tiedot kävivät ilmi oikeusasioista, kuluttaja-asioista ja sukupuolten tasa-arvosta vastaavan komissaarin Věra Jourován antamasta vastauksesta europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lernerin (PS/ECR) esittämään kirjalliseen kysymykseen.

Ruohonen-Lerner tiedusteli elokuun lopulla, onko komissio harkinnut puuttuvansa pikavippifirmojen toimintaan esimerkiksi esittämällä korkokattoja kaikille luotoille, positiivista luottorekisteriä, aggressiivisen markkinoinnin tai jopa koko pikavippitoiminnan kieltämistä kokonaan, jotta kuluttajia voitaisiin suojella pikavippien aiheuttamilta haitoilta.

Komissio kerää tietoja

Komissio kerää nyt näyttöä voimassaolevan lainsäädännön toiminnasta ja tämän hetken kulutusluottomarkkinoista. Arvioinnissa kartoitetaan pikavippifirmojen toimintatapoja sekä eri jäsenmaiden kansallisia lähestymistapoja pikavippeihin. Tarkoituksena on kuulla myös eri sidosryhmiä. Arviointi valmistuu vuoden 2019 loppuun mennessä, minkä jälkeen komissio päättää, ehdottaako se uusia toimenpiteitä.

– Vuoden 2008 kulutusluottodirektiivi on ollut riittämätön ehkäisemään valtaviksi paisuneita kansalaisten maksuongelmia. Nykyinen direktiivi edistää luotontarjontaa pikemminkin kuin suojelee kuluttajia ylivelkaantumiselta, korosti Ruohonen-Lerner kysymyksessään.

Pikavipit johtavat usein pitkäaikaiseen velkakierteeseen, sillä vanhoja velkoja maksetaan takaisin uusilla vastaavilla. Pikavippien aiheuttamien vakavien ongelmien vuoksi Ruohonen-Lerner on valmis esittämään jopa pikavippien kieltämistä kokonaan.

Lainasopimus on mahdollista perua

Komissaari Jourová korostaa vastauksessaan, kuinka jo nykyinen direktiivi antaa kuluttajille mahdollisuuden peruuttaa tekemänsä lainasopimus 14 päivän kuluessa. Monet eivät ole peruutusoikeudestaan kuitenkaan tietoisia.

– Käytännössä kiskurihintaisen pikavippisopimuksen peruuttaminen on mahdotonta, jos rahat on jo ehditty käyttää esimerkiksi rahapeleihin, vanhojen velkojen maksuihin tai muihin menoihin, kommentoi Ruohonen-Lerner komissaarin vastausta.

SUOMEN UUTISET