Maksuhäiriömerkintä poistuu jatkossa luottotietorekisteristä usein jo kuukauden kuluttua siitä, kun velka on maksettu. Viikonloppuna asiasta uutisoitiin Iltalehdessä SDP:n ajamana lakiuudistuksena, vaikka oikeasti kyse on koko eduskunnan yhdessä ajamasta uudistuksesta.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri on harmissaan, että mediassa virheellisesti suitsutetaan SDP:tä odotetun ja toivotun lakimuutoksen aikaansaamisesta, kun lakiuudistus sai alkunsa koko eduskunnan tahdosta.

– Kyseessä on koko eduskunnan yhdessä ajama lakiuudistus eikä suinkaan mikään SDP:n oma hanke, kertoo Meri.

– Myös perussuomalaiset ovat pitkään esityksissään halunneet helpotusta maksuhäiriömerkinnän omaavien ja ulosotossa olevien arkeen, mutta emme virheellisesti omi kunniaa tästä.

Kaikki kunnia osoitettiin täysin väärälle taholle

Maksuhäiriömerkintöjen lyhentämisen taustalla onkin todellisuudessa eduskunnan 16.6.2020 antama lausuma. Siinä eduskunta edellytti, että hallitus kiirehtii maksuhäiriörekisteriä koskevaa lainsäädäntöä siten, että henkilöt, jotka ovat suorittaneet maksuhäiriömerkinnän perusteena olleet maksut asianmukaisesti, poistetaan rekisteristä kuukauden kuluttua maksun suorittamisesta.

Samalla eduskunta edellytti, että asiaa koskeva lakiehdotus tuodaan eduskuntaan viimeistään vuoden 2021 kevätistuntokauden aikana.

– Nyt kunnia tästä lakiuudistuksesta osoitettiin täysin väärälle taholle. Olisi kiva, jos mediassa ei leviteltäisi totuudenvastaisia tietoja näinkin tärkeissä asioissa, huokaa Meri.

Suomen Uutiset