Eduskunnan täysistunnossa käsiteltiin tiistaina nippu perussuomalaisten kansanedustajan Sebastian Tynkkysen tekemiä lakialoitteita. Kaikki neljä käsiteltyä aloitetta koskevat velkaongelmiin liittyvää kokonaisuutta, johon Tynkkynen on kuluneen eduskuntakauden aikana esittänyt useita korjaavia toimenpiteitä.

– Aloitin velkaongelmiin puuttuvien toimenpiteiden valmistelun heti kansanedustajataipaleeni alkumetreillä vuonna 2019. Sen seurauksena muodostin muun muassa useita lakialoitteita, jotka jätin jo viime vuoden puolella. Vaikka suuri osa aloitteista pääsee eduskuntasaliin vasta nyt, eivät ne ole yhtään vähemmän ajankohtaisia. Päinvastoin velkaongelmat ovat monessa tapauksessa jopa syventyneet koronan aiheuttamien talousvaikeuksien seurauksena. Toimien tarve on siis aiempaakin kriittisempi, Sebastian Tynkkynen huomauttaa.

Toimia tarvitaan monella sektorilla

Aiemmin syksyllä täysistunnossa keskusteltiin Tynkkysen lakialoitteesta, joka laittaisi rajoja pikavippien saantiin ja mainontaan. Tiistaina lähetekeskustelussa olleissa lakialoitteissa esitetään korjauksia ulosoton suojaosuuteen, maksuhäiriömerkintöjen säilytysajan lyhentämiseen, velkajärjestelyn edellytyksiin sekä kokonaan uuden taloustaidon oppiaineen lisäämistä peruskoulun opetussuunnitelmaan.

– Kuten näistä lakialoitteistakin käy ilmi, toimia tarvittaisiin hyvin monella sektorilla. Tarvitsemme niin ennaltaehkäiseviä toimia kuin myös sellaisia toimia, jotka puuttuvat kansalaisten akuuttiin ahdinkoon. Koska velkaongelmien määrä on niin valtava, tulee toimienkin olla mittaluokaltaan tätä vastaavia. Pelkkien puheiden ja työryhmien sijaan vaaditaan konkreettisia toimenpiteitä, ja tässä on hallitukselle monta sellaista esimerkkiä vapaasti hyödynnettäväksi, Tynkkynen toteaa.

Tynkkynen vetoaa lakialoitteissaankin huolta herättäviin tilastoihin, jotka osoittavat velkaongelmien mittakaavan. Tällä hetkellä maksuhäiriömerkintä on jo lähes 400 000 kansalaisella ja ulosottovelallisena oli viime vuonna yli puoli miljoonaa suomalaista.

SUOMEN UUTISET