

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Elomaa ja Peltokangas eivät hyväksy ulosottomiesten tulospalkkausta
Kansanedustajat Ritva ”Kike” Elomaa ja Mauri Peltokangas ovat laatineet kirjallisen kysymyksen, jossa he kysyvät hallituksen suhtautumista ulosottomiesten tulospalkkaukseen. He haluavat kuulla suoran vastauksen onko hallituksen mielestä ulosottomiesten tulospalkkaus ongelmallinen ja pitäisikö tulokseen perustuva palkkiojärjestelmä uudistaa.
Ulosottomiesten palkasta tällä hetkellä noin kolmannes muodostuu perimis- eli tulospalkkioista. Kansanedustajat Ritva ”Kike” Elomaa ja Mauri Peltokangas pitävät aivan käsittämättömänä tätä käytäntöä, koska se saattaa ohjata ulosottomiehiä toimimaan velallisten edun vastaisesti.
– Ulosottomiesten tulospalkkausta on perusteltu tehokkuuden kasvattamisella, mutta velallisten aseman kannalta tämä ei ole hyvä asia, Elomaa sanoo.
– Vaarana tällaisessa tulospalkkiojärjestelmässä on se, että valtion virkamies saattaa nähdä oivan mahdollisuuden tienata helppoa rahaa velallisen kustannuksella, Peltokangas toteaa.
Saattaa johtaa ylilyönteihin
Ulosottomiehen palkkio kasvaa muun muassa ulosottoon joutuneen suorittaessa automaattisen kuukausimaksun. Myös ulosottomiesten esimiehille maksetaan tulospalkkioita esimerkiksi ulosmitatun omaisuuden myynnistä. Elomaan ja
Peltokankaan mielestä omaisuuden mahdollisimman pikainen ulosmittaus ja myyminen ulosotossa olevia kuuntelematta on moraalitonta.
– Tulospalkkaus johtaa siihen, että peritään saatavat nopeasti ilman miettimättä velallisia. Tämä saattaa johtaa ylilyönteihin ja omaisuuden kauppaamiseen alihintaan, Elomaa harmittelee.
Peltokangas on Elomaan kanssa samoilla linjoilla.
– Moni ulosottomies ja heidän esimiehensä pääsevät hyviin tienesteihin, mikäli hädässä olevan ihmisen omaisuutta myydään armotta joskus jopa alle puoleen hintaan omaisuuden arvosta, Peltokangas sanoo.
Provisioita ihmisten hädästä
Tulospohjainen palkkiojärjestelmä on valtion virkamiehillä hyvin poikkeuksellinen. Ulosottomiehen työssä on velkojen ulosmittaamisen lisäksi olennaista tukea velallisia selviytymään maksuista. Tämä vaatii ammattitaitoa ja hyvää tilannetajua sekä ymmärrystä velallisten talouden kokonaisuudesta.
Elomaan ja Peltokankaan mielestä myös joustavuutta tarvitaan. On kaikkien osapuolten etu, että velat tulevat maksetuiksi. Jotta tämä toteutuisi on kuunneltava myös velallisia. Tulospalkkauksesta luopuminen toisi myös vakautta ulosottomiesten tuloihin.
– Ulosottomiesten päätökset ovat velallisille isoja ratkaisuja ja yhteiskunnan kannalta on ilman muuta etu, että ulosotossa olevat selviävät veloistaan ja pääsevät takaisin jaloilleen. Koronan myötä velkaongelmat tulevat lisääntymään dramaattisesti. Ei meistä kukaan halua, että velallisten kohtelussa toistetaan 90-luvun laman velallisten kohtelun raskaita virheitä, Elomaa korostaa.
– On täysin oikeustajuni vastaista, että valtion virkamiehet nauttivat provisioita ihmisten hädästä. Lakimuutos tällaiseen järjettömyyteen pitää saada eduskunnassa aluilleen heti. Miten tällainen voi olla suomessa edes mahdollista, Peltokangas jyrähtää.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tulospalkkaus ulosottomiehet velalliset ulosotto Mauri Peltokangas Ritva ”Kike” Elomaa perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koponen: Missä ovat hallituksen lupaamat toimet ylivelkaantumisen vähentämiseksi?

Mäkynen: Merkinnät maksuhäiriöistä keskeytettävä koronan ajaksi

Tynkkyseltä viisi aloitetta velkaantumisen pysäyttämiseksi – ulosotossa jo yli puoli miljoonaa suomalaista

Elomaa: Valtion on puututtava velkaantumiseen kovalla kädellä

Ranne: Punavihreä hallitus ei aja vähävaraisten sairaiden asiaa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.